Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС ще увеличи стратегическите запаси от газ за следващата зима

Европейският съюз обсъжда възможността да увеличи стратегическите си запаси от природен газ, за да се подготви по-добре за следващата зима след сблъсъка на страните от Европа с газовата криза. Това съобщава агенция Bloomberg като се позовава на чернова на този европейски проект.

По нейна информация, плановете са документът да бъде представен през март тази година. Той ще изисква от страните от ЕС да имат минимално ниво на запасите от природен газ всяка година към 30 септември.

Документ също така также может осигури стартиране на пилотен проект за оказване на помощ на страните от Европейския съюз и на операторите по съвместни покупки на природен газ до минимално необходимото ниво на стратегическия запас. Евросъюзът също така планира да прикани правителствата на страните от общонстта да осигурят достатъчно национални и регионални капацитети в началото на всеки отопителен сезон, отбелязват от агенцията.

През септември миналата година цената на природния газ на европейския пазар премина историческата стойност от 1000 долара за хиляда кубически метра, а през октомври и 2000 долара. В периода между декември и януари цените на синьото гориво на европейските хъбове се колебаеше около 1000 долара. Цените на дребно на електроенергията в редица страни на Европейския съюз скочиха от началото на кризата между 3 и 5 пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във