Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС ще насърчава с 500 млн. евро съвместни оръжейни доставки

Европейският съюз предлага инвестиционен инструмент в размер на 500 млн. евро, който да насърчи съвместните покупки на оръжия от страните членки на общността. Той ще подпомогне и възстановяването на изразходените оръжейни запаси, които Западът изпрати и продължава да изпраща на Киев. 

Държавите от ЕС качиха разходите за отбрана след нахлуването на Москва в Украйна, а предварителната инвестиция на блока цели да стимулира минимум три негови членки да купуват заедно оръжия като артилерия, системи за противовъздушна отбрана и противотанкови ракети. Средствата за този инструмент ще се теглят от бюджета на ЕС през идните две години. 

"Тази инициатива ще направи възможно попълването на част от оръжейните резерви след координирания и в подкрепа на Украйна отговор" срещу руската агресия, заяви на 19 юли Тиери Бретон - еврокомисар по вътрешния пазар. И допълни, че проектът "ще даде тласък на европейската индустриална база".

Само европейски компании, регистрирани на Стария континент, ще могат да се възползват от инвестиционния инструмент. Европейски фирми, контролирани от чуждестранни юридически лица, също ще могат да вземат участие, но трябва да отговарят на стриктни критерии за сигурност и защита на интелектуалната собственост. 

Официални представители на европейския отбранителен сектор, включително и министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен, подкрепя съвместните доставки като вид гаранция, че страните членки няма да се конкурират помежду си и по този начин да качват цените. В някои случаи те вече купуват заедно оръжия, но за първи път Европейската комисия се включва да насърчи подобни сделки.

Въпреки че целта на инвестиционния инструмент е да подпомогне попълването на националните оръжейни запаси, той може да окаже и индиректно въздействие върху страните да прехвърлят повече оръжия на Украйна, ако знаят, че ще натрупат и собствени резерви, твърди официален представител на ЕС. Той допълва, че някои държави на общността вече са започнали да търсят партньори за координираните сделки, които програмата ще подкрепя.

Огласеното на 19 юли предложени ще е в допълнение към Европейския фонд за отбрана, който акцентира върху проучванията и развитието. Този фонд също ще бъде подсилен от бъдеща съвместна програма за оръжейни доставки още до края на тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във