Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС проверява пътищата в България, построени с европари

Европейската сметна палата е започнала проверка на това как се строят финансираните с европейски средства пътища в България, Чехия, Полша и Испания, които са част от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Това съобщават от одитната институция. 

Тя ще проследи дали напредъкът на строителството на части от TEN-T в тези четири държави върви по план. Ако пък има вече завършени пътища от тази мрежа, ще се проследи дали те се поддържат в добро състояние.

Одиторите ще проверят и дали отпуснатите средства за пътна инфраструктура осигуряват напредък на държавите - членки към навременно завършване на мрежата и по-добра връзка на гражданите в различните региони и между държавите в Европейския съюз.

В България сред проектите, финансирани като част от тази мрежа, са лотове от автомагистрала "Струма" и прилежащият ѝ тунел "Железница", Южната дъга на Софийския околовръстен път, редица първокласни, второкласни и третокласни пътища, както жп линията Елин Пелин – Костенец, обновяването на редица жп гари в страната и други проекти.

До 2030 г. трябва да бъдат завършени 9 основни коридора с дължина около 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието.

Финансирането от ЕС за пътна инфраструктура в периода 2007-2020 г. възлиза на около 82 млрд. евро, половината от които са изразходвани за основната и широкообхватната мрежа. Бенефициенти на това финансиране са главно централно- и източноевропейските държави членки, припомнят от Европейската сметна палата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във