Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС отпуска 6 млн. евро за подкрепа на млечния ни сектор

За овладяване на  кризата в млечния сектор България ще получи 6 млн. евро, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Информацията бе обявена по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Между страните членки е разпределен пакет на обща стойност 420 млн. евро. Танева не пропусна да отбележи, че от 1 септември България вече има наложена пълна забрана от Русия за износ на растителни продукти.

"Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева о време на Съвета. Тя отбеляза, че част от предложенията, направени през декември 2014 година, са отразени в пакета. Танева отправи и предложение относно мерките за животновъдството. По точно става въпрос за тези, при които са минали всички проверки, средствата да могат да се платят авансово на 100 % веднага след 16 октомври, а не след 1 декември.

Що се отнася до забраната от Русия, министърът заяви: "За нас в дългосрочен план е много важно веднага да се започнат разговори от Европейския съюз с Русия за отпадане на ембаргото. Колкото по-дълго продължава то, толкова трудностите за нашите фермери и възстановяването на техните позиции на предишни пазари би било по-трудно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във