Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕС отлага преговорите за "Южен поток"

ЕС може да отложи преговорите и дори да преустанови сътрудничеството с Русия по газопровода „Южен поток”. Това съобщи украинската агенция УНИАН, позовавайки се на изказване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газопроводите, като например „Южен поток”. Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени”, изтъкна Йотингер. Според еврокомисаря няма спешна нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия в Европа.

Европейските страни не се страхуват от прекъсвания на доставките на газ, тъй като зимният отоплителен сезон вече приключва.

По газопровода "Южен поток" може да се доставя гориво в Европа през Черно море, заобикаляйки Украйна и Турция. До 2018 г. по него трябва да могат да минават 15% от газовите доставки за Европа.

В същото време Европейската комисия отложи вземането на решение по въпроса за предоставяне на достъп на „Газпром” до газопровода ОПАЛ, предаде РИА Новости.

„Причината за удължаването е необходимостта от изясняване на допълнителни технически въпроси”, поясни говорителят на ЕК Сабине Бергер.

Газопроводът ОПАЛ с мощност 36 млрд. куб. метра преминава през Германия, свързвайки „Северен поток” със съществуващите газопреносни мрежи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във