Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС открива у нас 13 информационни центъра от ново поколение

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове "Европа Директно" , които започват да действат от този месец в различните области на страната, съобщиха от Отдел "Преса и медии" от Представителството на Европейската комисия в България.
Те са част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, лансирани от Европейската комисия в целия ЕС.

Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те. Екипите на "Европа Директно" ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU и ще се насърчават зеленият и цифровият преход.

С оглед на модернизирането на тяхната роля и мандат новото поколение центрове ще организират граждански диалози и прояви с широко участие, например за Конференцията за бъдещето на Европа. Те ще предоставят съответната информация за политиките и приоритетите на ЕС на местните общности, граждански и съсловни организации, медии и ще ги включват в своите дейности.

Новите центрове ще насърчават и активното европейско гражданство в училищата и ще се координират с други мрежи на ЕС в регионите, като осигуряват по-лесен достъп до информация на местно равнище за гражданите, организациите и предприятията.

Центровете "Европа Директно" са в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Дупница, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и Шумен. Тяхната дейност обаче ще обхваща множество общини в съответните области. Европейската комисия призовава всеки гражданин, който има въпроси или се нуждае от конкретна информация за ЕС, да се свърже с най-близкия до него център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във