Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС ни дава 4 млн. евро за ключови енергийни проекти

Европейският съюз отпусна над 4 млн. евро на България за ключови приоритетни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, съобщи пресцентърът на ЕК.. Европейските средства ще финансират проектни проучвания за изграждането на интерконекторна газова връзка между България и Турция, за построяването на ВЕЦ "Яденица", както и на далекопроводни връзки от ТЕЦ "Марица Изток" към различни части на страната.

Европейско финансиране, отпуснато на Гърция пък, предвижда и строителството на връзка от ТЕЦ "Марица Изток" към гръцката електропреносна мрежа.

Държавите членки на Европейски съюз се договориха да отпуснат общо  647 млн. евро за подобни проекти. Основната част от средствата се предоставят за проекти в газовия сектор и за пренос на електроенергия в региона на Балтийско море и в Източна и Югоизточна Европа.

Финансираните 34 проекта са избрани от общо 248 в цяла Европа, определени като приоритетни от страните-членки и Европейската комисия. Списъкът с тях беше публикуван през октомври 2013 г.
Финансирането се осигурява по програма на ЕС, наречена „Механизъм за свързване на Европа“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във