Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС компенсира България с 56 млн. евро за затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй"

Енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се подготвя затварянето на АЕЦ "Козлодуй". На брифинг в събота Петкова определи такива публикации като фалшиви новини. От думите й стана ясно, че са били разпространени неверни информации, че на последния Европейски съвет премиерът Бойко Борисов едва ли не се е съгласил да бъдат изведени от експлоатация 5-ти и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да бъде затворена цялата централа, което не отговаряло на истината. 

"Това е лъжа, манипулация и сериозна фалшива новина, свързана с един от стратегическите ни обекти в енергетиката. Средствата, които са отпуснати – 56 млн. евро, са свързани единствено и само с извеждането от експлоатация на блокове от 1-ви до 4-ти на АЕЦ „Козлодуй“, допълни енергийният министър.

Петкова подчерта, че с тези средства ЕС компенсира България за затварянето на четирите блока. 

Изчисленията за размера на компенсацията са направени от правителството, стана ясно от думите й.

"Средствата от 56 млн. евро, които са отпуснати на България, са свързани единствено и само с извеждането от експлоатация на блокове от 1-ви ди 4-ти на АЕЦ „Козлодуй“. Финансирането е по целева програма на ЕС за подпомагане извеждането от експлоатация за членки на ЕС. В нашата програми са България, Литва и Словакия“, обясни Теменужка Петкова.

"Тези средства са за компенсиране на държавите членки, тъй като те са извели от експлоатация работели блокове, които са преди да изтече техният полезен срок на експлоатация. Тези средства са само за извеждането от експлоатация на 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Средствата се определят, след като конкретната държава членка, в случая България, е направила оценка, тази оценка е приета от ЕК и за наша радост е одобрена и ще влезе в програмния бюджет за 2021 - 2027 г.“, допълни министърът на енергетиката.

На брифинга Петкова не даде възможност за журналистически въпроси, въпреки че работодателските организации сигнализираха за продажбата на електроенергия на занижени цени от „Топлофикация София“

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във