Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС и Германия не могат безболезнено да се откажат от вноса на руско гориво

Европейският съюз и Германия могат напълно да се откажат от вноса на руски енергоносители, но едно такова решение ще има сериозни последствия, пише вестник Financial Times.

Както отбелязва изданието, най-безболезнен ще е отказът от внос на нефт от Руската федерация, който е около 5 млн. барела на ден. След началото на войната в Украйна и на фона на санкциите срещу Русия, руският нефт сорт Urals започна да се търгува на борсите с дисконт от 20-25% спрямо еталона Brent. В случай на въвеждане на ембарго за Китай ще стане много изгодно да внася по-евтиния руски нефт, отказвайки се от доставки от държави от Близкия изток. Европейският съюз обаче няма да може да замести руския импорт с доставки от тези държави, смятат експертите от Financial Times.

В същото време отказът от вноса на дизелово гориво, което се използва в 75% от автомобилите в Европа, ще създаде за ЕС трудности заради липсата на мощности за нефтопреработка. Като възможно решение на този проблем изданието предлага въвеждането на задължителен режим на работа вкъщи за 2-3 дни през седмицата за служителите в офиси, за да се намали потреблението на дизел за пътуване до работата.

По-сложно, според Financial Times, ще се реализира идеята за пълно прекратяване на доставките на руски природен газ в Германия. За неговото заместване в сектора на електропроизводството (15% е немското потребление на този вид гориво) експертите на вестника предлагат да се премине от газови електроцентрали към такива, които използват въглища, което обаче ще доведе до повишаване на вредните емисии.

Енергийното снабдяване на немската промишленост (с 35-40% потребление на газ) може да бъде осигурено с преориентацията на импорта към страните от Близкия изток чрез въвеждане през 2022-2023 година в експлоатация на нови плаващи терминали за втечнен природен газ.

Предлага се останалия дял от руските доставки да се изключи за сметка на намаляване на обема на използваното синьо гориво за отопление на жилищния сектор през зимния период (около 45-50% от общото търсене). В този случай средната температура в немските домове трябва да бъде намалена с 6% - от сегашните 20 до 18.8 градуса по Целзий, отбелязват от вестника.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във