Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС и "Газпром" се разбраха за доставките

Русия, ЕС и Украйна ще подновят в най-скоро време газовите преговори, като конкретната дата ще бъде определена идната седмица.

За това се договори в Москва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който се срещна с руския министър на енергетиката и шефа на "Газпром".

Руският енергиен министър Александър Новак заяви след преговорите, че за да бъде осигурен транзитът към Европа през предстоящия зимен период, Украйна спешно трябва да запълни своите подземни хранилища с още 10 милиарда куб. метра газ.

В тази връзка Русия предлага да не се чака решението на арбитража и Украйна да започне да купува синьото гориво по цена от 385 долара за хиляда куб. метра, което е намаление със 100 долара.

"Газпром" е готов да гарантира европейския транзит през Украйна, но същевременно настоява Киев да погаси натрупания дълг от над 5 млрд. долара, заяви шефът на компанията Алексей Милер.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер от своя страна посочи, че Украйна трябва да се издължи на "Газпром" и в тази връзка ЕС в най-скоро време ще предложи на властите в Киев конкретен график как да стане това.

Руските партньори трябва да потвърдят, че газовите доставки за Европа са сигурни, а Украйна е длъжна да гарантира транзита, посочи още еврокомисарят по енергетиката.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във