Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС и Азербайджан ще подпишат меморандум за доставки на газ

Европейският съюз ще подпише с Азербайджан меморандум за доставки на природен газ в опит да понижи зависимостта на ЕС от руската суровина. Това съобщава изданието EUobserver като се позовава на проект на документа.

Отбелязва се, че споразумението ще позволи да се укрепи „стратегическото партньорство“ между ЕС и Азербайджан, което ще включи договореност за „доставки на каспийски природен газ в Европа и потенциално на Балканите в цел диверсификация“.

ЕС и Азербайджан смятат до 2027 година да увеличават обемите на доставяния от Азербайджан природен газ „минимум до 20 млрд. куб. м на година“. За да се постигне това, плановете на Евросъюза са да вложи средства за увеличаване на капацитета на тръбопроводната мрежа на Южния газов коридор.

По информация на EUobserver, споразумението няма да има задължителен характер, но ще помогне за задълбочаването на двустранното сътрудничество между Европейския съюз и Азербайджан и активизиране на инвестициите на ЕС в региона.

По-рано беше съобщено, че разходите на ЕС за закупуване на природен газ от Азербайджан през първото тримесечие на тази година възлизат на 2.1 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във