Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕС ГЛОБИ МАЙКРОСОФТ С ОЩЕ 280 МЛН. ЕВРО

Нов фронт в осемгодишната война между Европейската комисия и Майкрософт беше открит на 12 юли, когато Европейският съюз глоби най-големия производител на софтуер в света с 280.5 млн. евро и го заплаши с още по-солидни санкции в бъдеще.
Глобата идва след рекордните 497 млн. евро, които гигантът бе наказан да плати през март 2004-а за злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара. Еврокомисарят по проблемите на конкуренцията Нийли Крус заяви, че компанията не се е приближила дори малко до изпълнението на изискването на ЕС да предостави пълна и вярна информация на конкурентите си, за да позволи взаимодействието между техните сървъри и оперативната система Уиндоус.
Ако Майкрософт отново не се съобрази с това изискване, ще й бъде наложена глоба в размер на 3 млн. евро на ден от 31 юли. В случай че таксите за използване на нейната техническа информация се окажат твърде високи, тя може да бъде санкционирана и със задна дата - с 0.5 млн. евро на ден за времето от средата на декември 2005-а досега. Нийли Крус заплашва със съдебни действия и глоби и във връзка с новата оперативна система Виста.
Новата глоба е първата, която ЕС налага за неподчинение, и можеше да е дори по-висока. Брюксел има право да изисква до 5% от глобалния дневен оборот на дадена фирма - в случая с Майкрософт това е сума в размер на 4.28 млн. евро. След личен контакт с главния й изпълнителен директор Стив Балмър еврокомисарят съобщи, че компанията отделя значителни ресурси, за да се съобрази с изискването. Повече от 300 служители работят по техническата документация, която според обещанието на групировката ще бъде предадена до 24 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във