Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС финансира зарядни станции от двете страна на границата с Гърция

В момента със средства по европейска програма се изграждат 50 зарядни станции за електрически автомобили от двете страни на българо-гръцката граница. Това съобщи по БНР Мартин Заимов – съпредседател на Българската електроавтомобилна асоциация. Става въпрос за по 25 в общини по границата. И сега има много активни търговско-икономически връзки между общините и бизнеса  в тези райони. Разчита се, че в бъдеще няма да има проблеми с преминаването на границата и електрическите автомобили ще могат да се зареждат в общини от другата страна на границата.

Проектът е с продължителност две години и трябва да бъде завършен до края на 2022 година, отбелязва Мартин Заимов.

Мерките за намаляване на използването на автомобили с дизелови и бензинови двигатели открива широко поле за навлизане на електрическите автомобили. 

Според Мартин Заимов в България има над 2000 електромобила. Засега сериозен проблем е цената на тези автомобили. Тя е по-висока от тези с традиционните возила, но индустрията се развива - и като технология, и като капацитет на използваните електрически батерии, и на изграждането на зарядни станции.

В България вече има и над 300 зарядни станции. Може да се каже, че те са разположени така, че един електромобил спокойно би могъл да обиколи страната без да има проблем със зареждането на батерията си.

С финансироне по Оперативна програма „Регионално развитие" се реализират проекти за изграждане на зарядни станции за електромобили у нас. С изпълнението им ще се осигурят условия за популяризиране на електрическите превозни средства като чист, екологичен и икономичен транспорт. Развитието му ще допринесе за  намаляване на замърсяването на въздуха, нивата на шум и нивата на фини прахови части.

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и за подобряването и развитието на проектите за интегриран градски транспорт в големите градове, които модернизират автопарка си с превозни средства, задвижвани с електричество. Създават се и условия за по-масовото използване на електромобилите в страната.

Заедно с това те са важно условие да имаме по-зелена и с по-малко замърсявания околна среда, по-висок комфорт на живот и намаляване на конвенционалните автомобили. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във