Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕРП дружествата и ЕСО са готови за есенно-зимния сезон

Контролните органи от Министерството на енергетиката провериха готовността на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, "Електроразпределение ЮГ" ЕАД, "Електроразпределение Север" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД за предстоящия есенно-зимен сезон. Инспекциите бяха извършени в периода 23 септември и 7 октомври, съобщиха от енергийното министерство.

В подстанциите на "ЕСО" ЕАД са изпълнени всички необходими мероприятия, свързани с подготовката им за есенно-зимния сезон, установиха контролните органи. Проверени са наличните  защитни средства за работа при извършване на манипулации по съоръжения високо и средно напрежение. В част от подстанциите се изграждат системи за автоматизирано дистанционно управление.

Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение. Всички проверени електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки. Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени. От дружествата потвърдиха, че процесът по отстраняването на единични дървета и клони ще продължи и през следващите месеци.

Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишен технически преглед и са подготвени за работа при зимни условия, установи проверката.

Електропреносното и електроразпределителните дружества разполагат с квалифицирани служители, разпределени в аварийни екипи на пълно разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Резултатите от проверката сочат, че обектите на "ЕСО" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "Електроразпределение Юг" ЕАД и "Електроразпределение Север" АД, имат готовност за справяне с потенциални аварии по време на есенно-зимния сезон. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във