Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕР ФРАНС СЕ ОТКАЗА ОТ АЛИТАЛИЯ

Алиталия (Alitalia) като че ли пропусна и последния шанс да избегне фалита, след като в четвъртък (3 април) френско-холандската авиокомпания Ер Франс-КЛМ (Air France-KLM) обяви, че се отказва от преговорите за поглъщането й. Причина за провала са исканията на италианските синдикати за запазване на работните места.
Веднага след оттеглянето на французите Алиталия остана и без главен изпълнителен директор, тъй като изпълняващият тази длъжност Маурицио Прато подаде оставка. Той си тръгна разочарован с думите, че компанията е прокълната и само гонител на зли духове би могъл да я спаси. За наследник на Прато бе избран Аристиде Поличе - 40-годишен адвокат от Неапол.
През следващите няколко дни ръководството ще проучи финансовите алтернативи пред Алиталия и във вторник (8 април) ще реши дали тя ще продължи да лети. Една от възможностите за оцеляването й е да се потърси защита от кредиторите по силата на закон, приет през 2003-а по време на срива в Пармалат (Parmalat). Според италианския вестник Месаджеро не е изключено и нова оферта за Алиталия да отправи Луфтханза (Lufthansa), която веднъж вече се отказа от надпреварата. Интерес към закъсалия превозвач все още има и Аерофлот, твърди агенция Radiocor. Много анализатори обаче са на мнение, че всичко вече е решено и нещата едва ли могат да се наредят отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във