Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕПЪЛ - НОВИЯТ ЦАР НА СИЛИКОНОВАТА ДОЛИНА

Откакто преди година на пазара се появи iPhone, опашките пред магазините на Епъл (Apple) станаха обичайна гледка. Уолстрийт също отбеляза феноменалната популярност на апарата - акциите на корпорацията поскъпнаха с 44 процента. В резултат към 12 август пазарната стойност на Епъл достигна 158.8 млрд. щ. долара и задмина тази на Гугъл (Google) - 157.2 милиарда. С това постижение корпорацията, основана от Стив Джобс и неговия приятел от училище Стив Возняк, отне на Гугъл короната на най-ценната компания в люлката на американските технологични иновации - Силиконовата долина.
Господството на Епъл означава промяна в разпределението на силите в света на високите технологии. Компанията неведнъж успя да засенчи конкурентите си с оригинален и лесен за използване дизайн. iMac и iPod продължават да бъдат категорични любимци на купувачите на преносими компютри и на музикалните фенове. В същото време някогашният блясък на Гугъл започна да избледнява. Отслабването на американската икономика изяде част от приходите от онлайн реклама, а инвеститорите не спират да се чудят как компанията може да си осигури стабилни приходи от скъпи проекти като сайта за обмен на видеофайлове YouTube.
Това са двете компании, които най-силно се асоциират с новаторство - не само в Силиконовата долина и в Щатите, но и в цял свят, обяснява анализаторът от Стандарт енд Пуърс (SP) Скот Кеслър.
Специалисти отдават силата на Епъл на умението да преоткрива себе си с нови продукти, които обикновено се пазят в тайна до последния възможен момент. Епъл е една от малкото компании, успели самостоятелно да разработят няколко уникално успешни продукта, подчертава Кеслър.
Почитателите на компанията пък приписват нейния успех на личния предприемачески инстинкт на главния й изпълнителен директор Стив Джобс, който участва в разработването на продуктите. Когато неотдавна той се появи изтощен и по-слаб от обикновено, акциите на Епъл бързо поевтиняха, преди компанията да опровергае слуховете, че Джобс е болен.
Макар да работят по доста различни модели, Епъл и Гугъл са донякъде близки по отношение на управлението си. Главният изпълнителен директор на Гугъл Ерик Шмит участва като външен директор в борда на Епъл. Друга любопитна подробност е, че се управляват от централите на двете компании, разположени само на осем километра една от друга, на юг от Сан Франциско.
Сега Епъл се въздържа да коментира превъзходството си, но в миналото мениджърите й не страдаха от излишна скромност. Преди две години, когато компанията изпревари по пазарна стойност компютърната корпорация Дел (Dell), Джобс изпрати до всички свои служители имейл, в който им напомни, че навремето основателят на Дел е предрекъл кратък живот на Епъл. Оказа се, че Майкъл Дел не е безпогрешен в предсказанията си - написа тогава Джобс. - Акциите вървят ту нагоре, ту надолу и утре ситуацията може да е различна, но реших, че днес си струва да припомня неговите думи.
Благодарение на iPhone Епъл показа, че надминава по изобретателност конкурентите си. Когато преди месец се появи 3G версия на телефона, компанията продаде един милион апарата само за един уикенд.
На свой ред Гугъл е глобален лидер сред виртуалните търсачки, но не може да отрече, че в последно време потребителите губят интерес към онлайн рекламите. Акциите на компанията, които в края на миналата година скочиха до 700 долара, поевтиняха и вече струват около 500 долара. Нейните основатели Сергей Брин и Лари Пейдж обаче си остават милиардери и обикалят света със собствен Боинг 767. Двамата дори са си поставили ново предизвикателство - да завладеят Космоса. Те обещаха награда от 20 млн. долара за този, който им изработи кораб, способен да кацне на Луната.

Конкуренти
Епъл
· Създадена през 1976 г. в Лос Алтос, Калифорния, от приятелите от училище Стив Джобс и Стив Возняк.
· Отначало произвежда компютри, а после разширява бизнеса си с музикалните плейъри iPod, виртуалните магазини за продажба на музика iTunes и мобилните телефони iPhone.
· Сайтът на iTunes е продал над 5 млрд. песни.
· Годишните продажби на компанията възлизат на 24 млрд. щ. долара, а печалбата й - на 3.5 милиарда.

Гугъл
· Основана през 1998 г. от възпитаниците на университета Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин.
· Първоначално развива бизнеса си в гараж в Менло Парк, Калифорния.
· Кръстена е на думата googol, която означава единица, последвана от сто нули.
· Разраства се от мощна ИНТЕРНЕТ търсачка до създател на онлайн приложения и притежател на сайта за видеообмен YouTube.
· Мотото на компанията е Не бъди зъл.
· Годишните й приходи достигат 16.6 млрд. щ. долара, а печалбата й - 4.2 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във