Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕП прекрати наблюдението над хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй"

Комисията по петициите в Европейския парламент реши да прекрати наблюдението над строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй". Решението бе обяснено със становището на Европейската комисия, че съоръжението се изгражда според изискванията на закона.

Български евродепутати от различни политически групи се противопоставиха на поредните петиции, целящи "възпрепятстването на проекти с национално значение и огромна обществена отговорност", каквито са разширяване експлоатацията на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", както и управлението на радиоактивните отпадъци в "държава с традиции и потенциал в развитието на ядрения сектор". 

На свое редовно заседание Комисията по петиции разгледа две петиции за бъдещето на атомната електроцентрала и опасения за безопасността в хранилищата за радиоактивни отпадъци в България. 

Българските представители в Европейския парламент от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Петър Витанов от БСП/ПЕС се изказаха срещу петициите. Според тях те целят да спрат реализацията на единствения проект, който е пряко свързан с ангажиментите, поети от България като страна-членка на ЕС, към Общността във връзка извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, в това число и управлението на радиоактивни отпадъци.

Слабаков отбеляза, че вносителите търсят възможност да се облагодетелстват. А Джамбазки посочи, че българската АЕЦ е най-чистата в Европа, както и че ядрената енергетика е най-щадящата за природата форма за производство на енергия.

В подкрепа на българските евродепутати се обяви и Европейската комисия. Според информацията, с която ЕК разполага, и след направени проверки и консултации с експертни групи на база предоставената от българското правителство информация Комисията е заключила, че националното хранилище не представлява опасност за здравето, водата, почвата или въздуха на нито една държава членка. В същото време България е спазила всички законови изисквания на българското законодателство, стандартите за безопасност на Международната агенция за атомна енергия, Стратегията за управление на отработеното гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г., както и добрите практики в другите европейски страни. Вследствие на всичко това Комисията е решила да не предприема други действия спрямо България, тъй като не могат да бъдат открити нарушения на европейското законодателство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във