Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕП: Фирмите ще плащат данъци там, където реализират печалба

Европейският парламент приема нов план за корпоративни данъци в подкрепа на дигиталното присъствие. Фирмите ще плащат данъци там, където реализират печалба, според предложение за хармонизирана данъчна система, използваща онлайн дейността за изчисляване на задължения.

Общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък е част от широко обхватно предложение за създаването на  единен, ясен и справедлив корпоративен данъчен режим в ЕС, беше подкрепена от евродепутатите в четвъртък с 438 гласа „за“, 145 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.

Двете мерки заедно имат за цел да запълнят празнините, които са позволявали на някои глобални компании драстично да намалят данъчните си задължения или да избегнат плащането на данъци в държавите, в които изкарват печалбите си. Това ще стане частично с референтни показатели, които ще определят, дали дадена фирма има дигитално присъствие в някоя държава членка на ЕС и следователно подлежи на данъчно облагане.

Парламентът също така иска ЕК да установи определени прагове (като броя посетители или обема на създаденото дигитално съдържание), за да получава по-ясна представа къде компаниите генерират печалбите си. Личните данни са изключително ценен ресурс, използван от компании като Фейсбук, Амазон и Гугъл са реализиране на приходи, но в момента не се включва в изчисляването на данъчните им задължения.

Компаниите ще трябва да изчисляват данъчните си задължения, като събират печалбите и загубите си от местните си компании във всички държави членки. Крайният данък ще бъде разпределян между държавите членки, в зависимост от това къде са изкарани печалбите. Целта е да бъде прекратена съществуващата практика на компании, които местят данъчната си база в юрисдикции с ниско облагане.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във