Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕНЕРГОФАВОРИТИТЕ - ОТ ОФИСА НА РИСК ИНЖЕНЕРИНГ И ПЕНСИОНЕРСКИЯ КЛУБ НА БСП

Въпреки че на плещите му е мегаминистерство, обрасло с куп агенции и твърде апетитни държавни дружества, вицепремиерът и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров убедително държи първенството в кадровите промени. При това не толкова сред чиновническия апарат, колкото сред шефовете на големите държавни предприятия в енергетиката. През октомври бяха сменени ръководствата на мините Марица-изток, Бобов дол и Мини Пирин, както и на трите въглищни електроцентрали в Русе, Варна и Бобов дол. А късно в четвъртък (3 ноември) с нови шефове се сдоби и ТЕЦ Марица-изток 2. Освободени от длъжност бяха Димитър Кишкилов, Георги Георгиев и Йордан Йорданов. Подобно на колегите си от мините и ТЕЦ-а в Бобов дол и от централата във Варна, те ще носят отговорност за дейността си през 2005-а. На тяхно място са назначени Борис Пеков, Иван Касалов и Иван Желязков. Както гласи съобщението от мегаведомството, изпълнителният директор Атанас Димитров и заместник изпълнителният директор Велизар Пачеджиев запазват длъжностите си.
От новите назначения единственото по-известно име е това на Борис Пеков. Той е шеф на дирекция Ядрена енергетика в министерството и като представител на държавата участва в борда на приватизираното от Христо Ковачки козлодуйско дружество Атоменергоремонт. Петдесет и две годишният Пеков е експерт в областта на електрическите турбини с авторитет и извън страната, твърдят негови колеги. Според тях включването му в ръководството на ТЕЦ Марица-изток 2 е заради мащабната програма за реконструкция и модернизация на централата, чието изпълнение закъснява с повече от половин година.
Иван Касалов и Иван Желязков не са познати на хората в бранша - там назначенията им бяха определени по-скоро като партийни. Най-вероятно и двамата са номинирани от кадровия съветник на Овчаров за енергетиката Никита Налбатов - бивш шеф на инвестиционната дирекция в Енергопроект, а сега активен член на клуба на пенсионерите в БСП, казаха за в. БАНКЕРЪ хора от близкото обкръжение на министъра. Същите източници са на мнение, че другият енергиен кадровик на Овчаров е собственикът на Риск Инженеринг Богомил Манчев, от когото зависеха ключовите назначения и по времето на ексминистъра Милко Ковачев. Манчев и сега запазва влиянието си, а в борда на ТЕЦ Марица-изток 2 запазват местата си неговите хора Атанас Димитров и Велизар Пачеджиев.
Доста по-сложна е ситуацията около ръководството на НЕК. В опитите си да подмени част от компрометираните му членове министър Овчаров вече повече от месец съставя различни варианти на новия борд, но така и не успява да пробие с тях нито пред Позитано 20, нито в премиерския кабинет. Говори се, че неуспехите му се дължат на активната намеса на Богомил Манчев, който се опитва да запази статуквото. Само че протакането не може да продължи вечно и най-вероятно скоро новите шефове на НЕК ще бъдат назначени. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, сред тях със сигурност ще е Мардик Папазян, бивш шеф на Пловдивското електроразпределение, а сега консултант на новите му собственици от EVN, с които Румен Овчаров е работил в Козлодуй при пуска на I и II блок на централата. Другата почти сигурна номинация, и то за изпълнителен директор на НЕК, е на Любомир Велков, ръководител на управление Инвестиции в електрокомпанията. Той е ядрен експерт с дългогодишен стаж в Енергопроект, АЕЦ Козлодуй и НЕК, но в енергийните среди е по-известен с това, че е... кум на министър Овчаров.
Изглежда, ще бъде подменен и успешният директор на предприятието Мрежи високо напрежение на НЕК Камен Тодоров. За неговия стол се спряга уволненият по времето на Шиляшки за злоупотреби Иван Айолов, който също е доверено лице на Богомил Манчев.
Покрай собственика на фирмите от кръга Риск инженеринг и пенсионерския клуб на БСП двамата коалиционни партньори НДСВ и ДПС досега не успяха да внедрят нито един свой човек в новите бордове в енергетиката. На този етап реванш се очертава единствено в Булгаргаз, където Кирил Гегов вероятно няма да бъде пенсиониран и ще остане главен изпълнителен директор. А и освен подкрепата на Ахмед Доган Гегов може да разчита и на солидната си партийна биография (бил е секретар на Окръжния комитет на БКП в Разград и София).

Facebook logo
Бъдете с нас и във