Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергодружества настояват за компенсации от държавата

Разликата между утвърдената цена за енергията от 131,21 лева за мегаватчас и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за мегаватчас.

За незабавни действия от страна на държавата във връзка с решаването на проблема с нарастващата криза в електроразпределителните дружества ще настоява ЕНЕРГО-ПРО по време на предстоящата среща с министъра на енергетиката.

От дружеството съобщиха, че в момента ЕРП Север купува технологичните загуби по мрежата на три пъти по-висока цена от определената от КЕВР прогнозна цена. Проблемът е общ за всички оператори на мрежи в сектора. Тази енергия се закупува от борсата в сегмента "Ден напред" според регулаторните изисквания.

Загубите са започнали през третото тримесечие на тази година и разликата в утвърдените разходи за закупуване на енергия за покриване на загубите по мрежата и реалните разходи за ЕРП Север до края на годината ще бъде над 42 млн. лв. Разликата между утвърдената цена за енергията от 131,21 лева за мегаватчас и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за мегаватчас, посочват от дружеството.

Това ще доведе до големи ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешна корекция на мрежовите тарифи. Ако не бъдат компенсирани сега, тези допълнителни разходи ще натоварят сериозно тарифите на всички крайни клиенти, включително домакинствата, в средата на следващата година и ще доведат до значително повишаване на крайната цена на електроенергията и за битовите потребители.

"Оперативната работа на разпределителното дружество е силно затруднена и от покачващите се цени на всички стоки и услуги в страната, то не е конкурентно на пазара на труда, което в средносрочен и дългосрочен аспект е предпоставка за намалено качество на работата и ще се отрази негативно на всички ползватели на нашите услуги", коментират от дружеството и добавят, че поради очертаващата се ликвидна криза в работата на разпределителните дружества, изпълнението на инвестиционните програми също е застрашено, а "това от своя страна ще доведе до нарастващи проблеми с доставката и качеството на електроенергията за всички ползватели".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във