Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Енерго-Про" спира електрозахранването на "ВиК-Добрич" и "ВиК-Шумен"

От днес започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на "ВиК - Добрич" и "ВиК - Шумен", съобщават от "Енерго-Про Варна". 

За периода 9 до 11 часа без електрозахранване ще останат част от административните сгради на двете дружества в градовете Добрич, Шумен, Генерал Тошево и Шабла. Крайната мярка се предприема съгласно обявения вече график. Съоръженията, осигуряващи водоподаването, няма да бъдат засегнати от прекъсването. 

Чрез своите дъщерни дружества "Електроразпределение Север" АД и "Енерго-Про Продажби" АД, компанията осъществява дейностите "разпределение" и "снабдяване с електрическа енергия" на територията на Североизточна България, обслужвайки 1 200 000 клиенти.

Преустановяването на електрозахранването се налага заради дълг от 10.5 млн. лева за консумирана електроенергия от двете дружества. Въпреки поетия ангажимент за покриване на задълженията, до момента няма извършено плащане към компаниите от групата на "Енерго-Про Варна". От 30 септември се увеличава периодът за прекъсване на захранването, както и нараства броят обекти на ВиК дружествата, които ще бъдат изключени. Графикът може да бъде отменен само при пълно погасяване на задълженията на двете водоснабдителни дружества. 

Примопняме, че през миналата седмица от "Българския ВиК холдинг" ЕАД увериха, че до 30 септември задълженията на "ВиК – Шумен" и "ВиК – Добрич" ще бъдат погасени. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев. Дълговете са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. В същото време цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

Двата водни оператора изпълняват задължението си за разплащане на текущите фактури за ток.

 

"Българският ВиК холдинг" ЕАД

беше създаден с решение на правителството през януари 2020 година. Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в страната в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във