Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийното министерство не криело аварията във ВЕЦ "Цанков камък"

Във ВЕЦ "Цанков камък" тече авариен ремонт, но енергийното министерство не е крие тази информация. Това заяви служебният заместник ресорен министър Еленко Божков на извънреден брифинг. По-рано от "Демократична България" обявиха, че ведомството крие аварията, а в отговор Божков определи тези твърдения като манипулативни и неточни. Той обясни, че има авария, по която е започната работа веднага. "Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ "Цанков камък" не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната система на България и нормалното потребление на електрическа енергия в България", каза зам.-министърът.

Причината за аварията е откъсване на табла от бързопадащ савак. Това е съоръжение, предпазващо генераторите и турбините на централата от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод, поясни Божков. Долната част на това съоръжение се е откъснала поради лошо изпълнение на проекта навремето, отбеляза зам.-министърът. По думите му планката, с която е закрепено то за основната конструкция, не отговаря на изискванията.

"Когато подобни аварии не повлияват на енергийната система на България, те не се съобщават. Обикновено тези аварии се компенсират с вторично или третично регулиране", изтъкна Божков. В четвъртък  в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в "Бобов дол", но то не е повлияло по никакъв начин на системата. Очаква се ремонтът в "Цанков камък" да приключи към 18 ноември, стана ясно още на брифинга. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във