Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийното министерство назначи проверка в "Булгаргаз"

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на "Булгаргаз" и на Българския енергиен холдинг, съобщи ресорният министър Александър Николов след решението на КЕВР за покачване на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

"КЕВР спазва нормативните изисквания, подадени от страна на "Булгаргаз", почти изцяло. Текущата наредба е рестриктивна. Управлението на количествата електроенергия е функция на "Булгаргаз". Министерството ще извърши пълен оглед на политиките на "Булгаргаз", поради високите цени. Установените резултати ще бъдат съобщени", поясни Николов и добави, че цената на природния газ в България зависи от динамиката на цените на петрола, динамика на цените на европейските газови пазари и ограничените количества, които могат да се теглят от хранилището в Чирен.

Любопитното е, че преди дни премиерът Кирил Петков посочи именно КЕВР, като регулатора, който "не си върши работата, тъй като неговата цел е да защитава публичния интерес, да защитава пазара и да измисли най-добрия начин за тази защита".

Енергийният министър съобщи, че рискове за дружества, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати, тъй като поради това, че повишението на цените е толкова рязко Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар.

"Това важи за целия отоплителен сезон. Спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване по време на отоплителния сезон, няма да бъдат допуснати", увери Александър Николов.

По този начин Николов отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова, която по-рано поиска среща с премиера Кирил Петков. "Видяхме, че от 1 януари цената на газа се покачи с 30%, това за много от нашите дружества е наистина изключително тежко, както за "Топлофикация София", която продава на цени от 47 лева за газ, а купува на 133 лв. за газ. Аз съм поискала още преди празниците среща с министър-председателя. Днес отново поднових желанието си, за да седнем и да обсъдим по какъв начин могат да бъдат компенсирани всички общински дружества, които не могат сами да се справят с тази задача", коментира Фандъкова.

"В краткосрочен план понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари. В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен", съобщи още министърът на енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във