Банкеръ Weekly

дарове

Енергийният регулатор няма да гладува

В ДКЕВР са видимо доволни - ще има пари за заплати.

С допълнителни 438 441 лв. бе "дарена" Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от кабинета "Близнашки". Оказа се, че извършените през периода  януари-април одити на електроразпределителните дружества „Енерго-Про Мрежи" АД, „ЧЕЗ Разпределение България" АД и „ЕВН Енергоразпределение България" ЕАД са оставили касата на регулатора да дрънчи на кухо. И то до такава степен, че нямало пари дори за текуща издръжка и персонал. 

Председателят на комисията Светла Тодорова проплака през седмицата, че положението е толкова тежко, че няма даже средства, за да наеме човек, който да се занимава с връзките с обществеността. Единственият шанс бил някой да се цани на граждански договор.

Добре поне, че са останали пари за охрана, иначе - лошо.  

С финансовата инжекция от държавата тези неволи бързо ще бъдат забравени. С нея ще бъдат разплатени не само направени одити и забавени заплати, но и разноски по влезли в сила решения на Върховния административен съд. Ще се реши и проблемът с членския внос към международни организации, в които ДКЕВР участва. А и нов пиар може да видим.

Редом с парите за харчене регулаторът получи от кабинета и евентуалната си нова "кройка". Служебните министри одобриха промени в Закона за енергетиката, които предвиждат сериозни реформи в ДКЕВР.

На първо място, членовете на комисията вече няма да се назначават от Министерския съвет, а от Народното събрание. Точно поради тази причина отпада и думичката държавна от досегашното й название. Предложенията за избор на председател и членове ще се правят от парламентарните групи и отделни депутати, а също и от неправителствените организации в енергетиката и ВиК сектора посредством даден народен представител. 

Макар че няма да се разделя на енергийна и водна, в бъдещата комисия все пак ще бъдат обособени два състава, като председателят ще участва и в двата. Отделно се повишават изискванията към всеки един от членовете. Днес по закон са необходими най-малко три години стаж по служебно или трудово правоотношение в енергетиката или водоснабдяването, за да станеш комисар. Този срок ще бъде завишен на пет години, като същевременно се премахва изричното условие в състава да има поне по един икономист и юрист. 

Колкото до самите заседания, те вече няма да са закрити. Проектът за промени предвижда вратите да се затварят само ако се обсъжда защитена по закон информация. Във всички останали случаи сбирките ще са открити. Наред с това се разширява обхватът на публикуваните данни. В интернет ще се качват не само предложенията на енергийните предприятия и ВиК операторите за утвърждаване на цени, а и протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, и особено важно - информацията за начина, по който са гласували комисарите при вземането на решения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във