Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийният регулатор няма да допусне повишаване на цената на топлинната енергия

Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне увеличение на цената на топлинната енергия, исканията за това са неоснователни. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Иван Иванов по време на онлайн изявление.

Той посочи, че в края на март топлофикационните дружества в страната са представили в КЕВР заявленията си за цени през новия отоплителен сезон и са поискали значително увеличение на цената на парното отопление.

"По този повод се обръщам към всички. Посрещнете спокойно вкъщи най-светлия празник - Възкресение Христово. Не се притеснявайте. Искам категорично да заявя, че всякакви искания за предстоящо увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи и няма да допусне увеличение на цената", успокои Иванов.

По думите му, дори напротив – очаква се понижение на цените.

"След същественото намаление на цената на природния газ, което влияе най-силно върху цената на топлинната енергия, мога да заявя, че цената на парното отопление през новия отоплителен сезон ще бъде по-ниска от цената през изминалия", подчерта председателят на енергийния регулатор.

Той добави, че КЕВР ще отчете намалението на цената на природния газ и в предходния период - от август 2019 до март 2020.

"На всички потребители на топлинна енергия и природен газ ще бъдат възстановени по справедлив начин надвзетите суми заради неоправдано високата цена на газа през този период. Ще защитим интереса на потребителите", обеща Иванов.

Както "Банкеръ" писа, до средата на месец юли ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите разликите от намалението в цената на природния газ. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Клиентите, които се отопляват на газ и парно, ще получат редуциране с първата възможна сметка, като от реалната сума ще се извади намалението. Ако разликата, която трябва да се възстанови е по-голяма от сметката, изплащането ще продължи и при следващата сметка.

Първите приспадания може да започнат от средата на юли, когато трябва да са готови изравнителните сметки.

Във вторник парламентът реши, че „Булгаргаз” ще трябва да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които той е платил на свободния пазар за природен газ.

"Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ да достигне максимално бързо до българските потребители", обясни Теменужка Петкова.

„Газпром Експорт“ върна на „Булгаргаз“ към 150 млн. лв. заради договорена промяна във формулата за цените със задна дата от 5 август миналата година. Цената на руския газ за България в новия договор е близо 40% по-ниска. Парите, възстановени от руската компания, са по сметките на "Булгаргаз". Държавният оператор вече е внесъл в КЕВР предложение за промени на цените със задна дата от април миналата година до 31 март тази година. 

Първоначално, бизнесът бе изключен от схемата за възстановяване на надплатеното. Четирите национално представени работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК обаче поискаха отстраняването на енергийния министър. 

С българския бизнес винаги сме били в добър диалог, заяви Петкова по повод исканата й оставка от асоциацията на работодателите. Според нея българската индустрия ще получи максимално бързо парите, които са й надвзети.

"До българската индустрия достигна информация, която не отговаря на истината. Никога не е стоял въпроса дали трябва да се възстановят парите на българския бизнес", отбеляза още ресорният министър.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във