Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийният министър учуден от бездействието на "Булгаргаз"

По отношение на съществуващите опции за разтоварването на танкерите на терминала в Ревитуса, които вече трябваше да бъдат договорени, енергийният министър Росен Христов обясни, че става дума за отдавна планиран капацитет, който също толкова отдавна е и разпродаден. 

"Не мога да разбера предишното правителство и предишното ръководство на "Булгаргаз" какво са правили от май до сега!  Ние от май имаме рамково споразумение с „Шиниър“ за доставка на газ с танкери за LNG. И от май досега ние нямаме резервирани слотове! Офертата изтичаше на 19-и август, а ние постъпихме на 3-и август, като за две седмици трябваше да организираме намирането на слотовете – нещо, което от "Булгаргаз" не бяха направили от май до август" - възмути се Росен Христов по време на пресконференцията на Кризисния щаб по енергетиката.

Той добави и че още по-необяснимо е, че "Булгаргаз" са „маскирали“ проблема.

В слабия период на консумация – през лятото, когато хранилището в „Чирен“ е трябвало да се нагнетява, от "Булгаргаз" са изпомпвали количества, които са фактурирани на ниска цена, защото са били доставени по предишни договори. Те са изпомпвали количества, които са продавали на евтина цена, после са нагнетявали по друга - счетоводна цена, и по този начин са симулирали, че цената на газа е ниска и че няма никакъв проблем.

"И докато накрая целият балон не избухне и се вижда, че ние нямаме необходимите количества газ, а тези, които ги имаме, са на цена, каквото бизнесът не може да си позволи" - подчерта министър Христов.

Той добави, че в случая със слотовете на Ревитуса няколко частни компании са предлагали двуцифрени цени в милиони, което е щяло да направи докарания газ в България много неизгоден, въпреки че офертата на „Шиниър“ е доста конкурентна.

Христов отказа да посочи конкретни числа, подчертавайки, че последния път, когато правителството „Петков“ обсъждало цени, то нарушило интересите на Азербайджан с коментарите, че оттам ще взимаме три пъти по-евтин газ. Това е причината сега колегите от Азербайджан да са много скептични и да не са склоннин да увеличат доставките за България отново при конкурентни цени.

По отношение на така наречения микс, при който може да бъде постигната цена между 250-300 лева на мегаватчас, министър Христов обясни:

Миксът ще представлява съответните количества газ от Азербайджан, доставките по интерконектора с Гърция, които са на ниски цени, хипотетичните количества от "Газпром Експорт".

"Ние трябва да намерим начин да разсрочим получаването на газа от "Газпром Експорт", тъй като там има клаузи „вземи или плати“ и заради тях не можем да получим газа до края н агодината. Ето защо целта е да се договори разсрочване на получаването на количествата до пролетта или лятото на 2023 година."

От своя страна министърът на транспорта Христо Алексиев бе категоричен, че дори и да се възстановят доставките от "Газпром Експорт", то няма как да се разчита само на тях.

Росен Христов обясни, че ще участваме на търг за слотове на Ревитуса, така че да имаме LNG доставки. Турски компании са предложили да доставят газ, който е микс от Азербайджан, Русия, САЩ, Иран. Той е на конкурентни цени – между офертата на Азербайджан и "Газпром Експорт".

"Така че можем да постигнем нивата, за които настояват от бизнеса, но това означава паралелни преговори с няколко контрагенти, при това - в нездравословна политическа обстановка и при галопиращи цени на борсите, привлекателни за компаниите. Така че ние ще трябва дълго да ги убеждаваме, че България е значим и дългосрочен партньор" - разясни Христов, но увери медиите, че щом са се захванали с проблема, значи вярват, че ще успеят да го решат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във