Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийният министър ще прави пълна финансова ревизия на сектора

За преодоляването на финансовия недостиг ще направим пълна ревизия на сектора. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на първото заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество в рамките на мандата на настоящото правителство.

На срещата в Министерството присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов, представители на Федерацията на независимите синдикати на миньорите– КНСБ, на Конфедерацията на труда „Подкрепа”, на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа”, както и на държавните и частните енергийни дружества в страната. Според министър Петкова подобен формат с участието на всички заинтересовани страни е най-правилният път за дискутиране и вземане на решения, свързани със стабилизиране състоянието на енергийния сектор.

На заседанието бе обсъдена необходимостта от постъпване на свеж паричен ресурс в енергийната система, както и от разрешаване на задлъжнялостта на дружествата в сектора. Според министър Петкова през годините са взимани редица неправилни решения в българската енергетика, довели до натрупването на дефицита в отрасъла.

Тя обясни,че когато бъде налице реалната картина за състоянието на енергетиката у нас, незабавно ще се приложат неотложите реформи за разрешаване на дисбаланса в системата. В рамките на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество бе обсъдено и финансовото и икономическото състояние на въгледобивните предприятия в страната.

Предложени бяха мерки за нормализиране на работния процес в Мини Марица изток и Мина Черно море – Бургас, за да се гарантира ритмичното изплащане на трудовите възнаграждения на работниците от въгледобивните дружества.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във