Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийният министър подкрепи "Грийнпийс" за ВЕИ

"Грийнпийс" настоява да бъде признато правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди без административни пречки.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков подкрепи идеята на активисти от "Грийнпийс България" да има Министерство на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Природозащитниците  откриха символично в понеделник новото ведомство. 

Министърът се с представители на "Грийнпийс", които му предложиха да се смени името на ведомството на Министерство на възобновяемата енергия. Балин Балинов, координатор на кампанията "енергийни решения"  подари на министерството действащ слънчев панел за производство на ток.

"Грийнпийс" настоява да бъде признато правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди без административни пречки. "Необходимо е институциите възможно най-скоро да приложат директивата за насърчаване използването на възобновяема енергия", допълни Балинов.

Доброволци на организацията забавляваха преминаващите хора пред енергийното министерство и ги черпеха с кафе, направено на машина, работеща с електричество, произведено от слънчев панел.

"Много дълго време Министерството на енергетиката е подкрепяло проекти свързани с изкопаеми горива като нефт и газ, както и с ядрено гориво. Бъдещето на енергийната система обаче е различно - то е децентрализирана система, в която хората ще могат да произвеждат енергията, от която имат нужда. Министерството може да инсталира на покрива на сградата си и собствена централа за възобновяема енергия, защото се вижда колко много климатици има, които сега работят с ток, произведен най-вече от изкопаеми горива", каза Балин Балинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във