Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийният борд започва работа съвсем скоро

Енергийният борд ще бъде гаранция за прозрачно взимане на решения в сектора. Вече се работи активно за структурирането на борда, който трябва да започне работа възможно най-скоро. Това съобщи вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева след като се срещна с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. На нея е присъствал и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Те са обсъдили проблемите в сектор „Енергетика“, кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от магистрала „Хемус“ и състоянието на „Напоителни системи“.

Захариева подчерта, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения, за стабилизиране на сектора, който е пред колапс, заради натрупани дисбаланси, следствие от неефективни решения, взети под политически натиск. Бордът ще е работещ, експертен орган, в който ще влязат представители на всички заинтересовани страни. „Той трябва да предприеме най-важните стъпки, с които да се спаси сектора", посочи вицепремиерът и предупреди, че съществува реална опасността още през октомври системата да колабира.

По думите й всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща към длъжниците си.
Вицепремиерът разпореди и пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото има информация, че въпреки кризата някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други не. „Ще дадем максимална прозрачност, на кого плаща НЕК и по какви критерии“, категорична е Захариева.

„Безспорен наш приоритет е диалогът и прозрачното управление, затова трябва да бъде показана пълната картина в сектор „Енергетика“, така както преди година в служебното правителство за пръв път показахме какво се случва с парите в сектора“, изтъкна Захариева и добави, че това също ще е сред приоритетите на енергийния борд. Вицепремиерът добави също, че енергийният борд ще подготви промени в закона за енергетиката, които да позволят ДКЕВР да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор. Захариева бе категорична, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.

Синдикатите определиха създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора. От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма  „Автомагистрали Черно море“, която изгражда участък от магистрала „Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците.

Над 19 млн. лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към „Напоителни системи“, което е причина за социално напрежение. Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във