Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Енергийни вълнения от Изток

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и руският й колега Александър Новак

Докато президентът Румен Радев цяла седмица обикаля из САЩ, а премиерът Бойко Борисов стана сватбар, тежките държавни задачи останаха за енергийния министър Теменужка Петкова. Тя бе в Москва, където се проведе четвъртото заседание на работната група "Енергетика", част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В откриването на заседанието участва и руският министър на енергетиката Александър Новак. 

Подобни срещи са от голямо значение, тъй като показват какви са нагласите и накъде ще се върви в деликатните инак българо-руски взаимоотношения. В случая се разбра, че съществуват възможности партньорството ни в енергийния сектор да продължи да се развива. По-конкретно руската компания "Силовые машины" имала интерес към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкцията на енергийни обекти у нас. Възможни проекти били ТЕЦ "Марица изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "София", водноелектрическите централи "Китница", "Ардино", "Бял извор" и други. Тя била готова също така и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването на АЕЦ "Козлодуй". Сега, със съдействието на руската страна, се изпълнява програмата за продължаване на срока на експлоатация на шести блок, след като успешно бяха завършени такива дейности по пети реактор. "Росатом" пък нямала нищо против да се включи в проектите по извеждане от експлоатация на малките блокове на централата, което се финансира от Международния фонд "Козлодуй".

Друго руско дружество - "Ракурс инжиниринг", възнамерява да участва във възстановяването на нашите хидроенергийни мощности и да съдейства при внедряването на цифрови технологии в топлоелектрически централи. Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация също искал да реализира съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на въглищни централи и привеждането им в съответствие с новите европейски екологични изисквания.

В рамките на заседанията на работната група "Енергетика" министър Петкова се срещна и с председателя на "Газпром" Алексей Милер. Извън протоколните хвалебствия за стабилното и дългосрочно партньорство в областта на доставките и преноса на природен газ, което продължава повече от 40 години, особено внимание е било отделено на доставките на синьо гориво в България и неговия транзит през територията на страната в контекста на реализацията на проекта "Турски поток". Както е известно, този проект предвижда пренос на газ по две линии през Черно море. Първата линия на газопровода е предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15.75 млрд. куб. метра годишно. Според премиера Бойко Борисов очакванията са транзитът на газ чрез "Турски поток" през България да достигне 10 милиарда куб. метра.

Междувременно у нас бе взето решение новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система да бъде въведен от 1 октомври. Комисията за енергийно и водно регулиране се ангажира да следи и контролира приходите на "Булгартрансгаз" и при констатирани изкривявания и диспропорции да разгледа възможностите за промяна на методиката. След като по рано Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори се обърна с протестна декларация към председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на КЕВР Иван Иванов с искане да бъде отложено въвеждането на новите такси, Министерството на енергетиката и регулатора се договориха с бизнеса да организират срещи на всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуалната необходимост от корекции.

"България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички", припомни министър Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във