Банкеръ Weekly

Писмо до прокуратурата

Енергийни щения

Мила ми прокуратуро! Уважаеми г-н Цацаров!

Реших да използвам това импровизирано писмо, за да се обърна към Вас в качеството ми на енергиен журналист, който от дълги години следи и отразява случващото се в енергетиката и далаверите, които стават в сектора. Ползвам този нетрадиционен канал за комуникация, воден от надеждата, че така размислите ми имат по-голям шанс да стигнат до вашето внимание, в сравнение с редовата журналистическа дописка. Да си призная честно, взаимствах идеята от подобни писма,предизвикали нечуван фурор през годините досега. Сещам се за такива до Бойко Борисов, Радан Кънев и т.н., но най-ярко в съзнанието ми се откроява епистоларното произведение, което изпрати през 2012 г. едно 15-годишно момиче от Пловдив до тогавашния финансов министър Симеон Дянков, милеейки за пенсионерите в страната, дето "вместо да доживеят старините си в охолство и уют като награда за достойно изживения живот, едвам събирали стотинки да си купят половин хляб". 

Същите тези пенсионери, за които изведнъж и  Вие се загрижихте. И погнахте бившия енергиен министър и настоящ реформатор  - Трайчо Трайков, за това, че ги бил ощетил с над 20 млн. лв., продавайки през 2011 г.  държавния дял в електроразпределителното дружество EVN на цена по-ниска от пазарната. И същият този Симеон Дянков, дето се изгуби като джингиби и сега срещате трудности да го обвините за туй, че парите от приватизационната сделка с австрийците наместо да постъпят в сребърния фонд отишли направо в държавния бюджет.

Спор няма, дела трябват, а не само думи - след като Трайчо Трайков се отърва за "Белене", за разлика от останалите си пред и следшественици, сега ще трябва да отговаря за EVN. То и Дянков щеше да ги пляска руснаците за "Белене" де, ама тя друга излезе работата накрая. 

Чудя се обаче, мила ми прокуратуро, дали не трябва нещата да се карат едно по-едно. Защото си спомням, уважаеми г-н Цацаров, 2013 година. Тогава след падането на първото правителство на Бойко Борисов Вие още като "пресен" пръв обвинител, след ескалацията на общественото недоволство за цените на тока, заръчахте една мащабна акция, за да се установи положението в енергийното блато. И действително, след двумесечно ровене успяхте да повдигнете малко "завесата". Договори, сключвани в ущърб на държавата, липса на контрол от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), скандално непотърсени дивиденти... бяха само част от провиненията, които стовариха на масата Вашите служители.

Ще си позволя да освежа паметта Ви. Образувани бяха пет производства - най-стряскащото от които срещу длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката, които не са потърсили дивидент от печалбата на ЧЕЗ. Другите бяха срещу длъжностни лица в тогавашната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и НЕК. Подгонихте и бившия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов за това, че е нанесъл близо 189 млн. лв. щети на държавната енергетика и сключвал съзнателно неизгодни сделки. По-късно от имотната декларация на Андонов се разбра, че по време на престоя си начело на държавните дружества се е сдобил с чисто нов апартамент от 111 кв. м в столичния квартал "Манастирски ливади". При това на изключително атрактивната цена от 117 хил. лв., или около 1000 лв. за квадрат. Купил бил и 14 декара нива в Авдира (Абдера), Ксанти - Гърция, за феноменалната цена от 9200 лева. Тази местност южните ни съседи славят най-вече заради изключително красивите и спокойни плажове. Същият този човечец обаче и сега продължава да си е на сладка държавна службица и комай не е усетил строгостта на държавното обвинение. 

Та мисълта, която ме мъчи и не ми дава и миг покой, мила ми прокуратуро, е какво се случва с всички тези производства - ще има ли най-накрая дела по тях и ще бъдат ли намерени виновните.

Но най-вече ме "човърка" как да Ви вярвам, г-н Главен, че и сегашната чутовна активност на енергийна тематика няма да затъне отново в същото това блато, където си стоят и предишните пет производства?

Facebook logo
Бъдете с нас и във