Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийната криза удря и индустрията на лабораторните диаманти

Недостигът на електроенергия в Китай затвори фабрики, макар и временно. В много градове уличното осветление е спряно. Кризата в най-гъсто населената държава и нейният ефект вече се усещат по цялото земно кълбо. 

Секторът за добив на естествени диаманти е поредният, който е ударен от проблема с тока в Китай — и ако ситуацията се влоши, потребителите ще се окажат най-потърпевши, пише Bloomberg.

Производството на лабораторни диаманти намалява с между 10 и 15 процента през последния месец, казва Лиу Хусян, консултант в National Gemstone Testing Center. Докато обичайно по света се произвеждат 7 млн. карата синтетични диаманта, като 3 млн. идват от Китай.

Активността в огромния производствен сектор в поднебесната империя се свива през септември за първи път от началото на пандемията. Някои производители на синтетични диаманти вече заявиха, че планират да увеличат цените, но без да дават конкретни детайли.

Лабораторните диаманти са по-достъпни и по-устойчиви от добитите от мини — и стават все по-популярни. Камъните се произвеждат чрез екстремна топлина и налягане, което имитира процеса, при който се формират природните диаманти. Както "Банкеръ" вече писа, според пазарни играчи все повече бижутери констатират, че могат да получат лабораторно произведени диаманти с по-добро качество и цветове на същата цена като естествените. Индийските майстори пък, които режат и полират скъпоценните камъни, стават все по-предпазливи към натрупването на запаси от естествени диаманти заради растящото предлагане на изкуствени. Удар в сърцето на търговците нанесе и херцогинята на Съсекс - Меган Маркъл, която в началото на годината се появи с диамантени обеци, произведени от синтетични камъни. Накитът е дело на фирмата от Антверпен "Кимай", предлагаща химически идентични диаманти "без отрицателния социален и природен ефект" на добитите с човешка сила и машини скъпоценни камъни.

Изкуствените камъни се произвеждат по технология с високо налягане и висока температура или чрез нанасяне на пластове въглерод върху диамантено зрънце. През юли 2018-а щатската Федерална комисия по търговия разшири дефиницията на диамант, като включи и произведените в лаборатории камъни. Те - по оценка на анализатори на "Ю Би Ес", могат да достигнат до 2023-а 5% от световния пазар на диамантени бижута на стойност 5 млрд. щ. долара. Синтетичните екземпляри може да се окажат "значително препятствие пред ръста на търсенето на естествени камъни", коментираха през миналия месец банкерите и дадоха оценка "продавай" на ценните книжа на "Англо Америкън" и на втория по големина производител на диаманти - руския  "Алроса".

Facebook logo
Бъдете с нас и във