Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергийната ефективност е основна задача на преброяването

Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт. Снимка: БНР

Да се създаде единна система за енергийната ефективност е една от основните задачи при преброяването на населението тази година. Това посочи във Велико Търново Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт.

С допълнителните въпроси за фотоволтаици и за използването на електронните технологии в домакинството с анкетните карти при преброяването на населението Националният статистически институт ще подпомогне създаването на система за оценка на енергийната ефективност, каквато у нас няма, поясни заместник-председателят на НСИ Диана Янчева. 

Другата основна цел на преброяването е свързана с допълване на създадения от статистиците единен адресен регистър. Всяка сграда вече има географски координати. „По време на преброяването трябва тези сгради да бъдат напълнени с хора, инфраструктури, които са в регионите, пътните артерии, градинки, паркове“, обясни Янчева. 

"Има проблеми с набирането на преброители и контрольори в големите градове, които физически ще трябва да обходят сградите след 18 септември, но въпреки това няма да остане непреброено домакинство", увери Диана Янчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във