Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО

В продължение на около 40 години цената на слънчевите пана падаше непрекъснато с увеличаването на производство им и с усъвършенстването на технологиите. Но през 2004-а Германия драстично увеличи субсидиите за използване на слънчевата енергия, което доведе до значителен ръст в търсенето. Същевременно предлагането на чист силиций - основния компонент на повечето фотосоларни клетки, не се движеше със същите темпове. Цената му се вдигна от 25 щ. долара за килограм през 2003-а до 250 щ. долара тази година, което рязко спря низходящата тенденция на цената на паната. Ако производството на енергия от слънчевата светлина някога стане толкова евтино, колкото е добиваната от изкопаеми горива, цената на силиция трябва да падне.
За щастие това изглежда ще се случи скоро. Производителите на силиций, чиито най-големи клиенти винаги са били производителите на чипове, досега не бързаха да се захващат със соларната индустрия. Те се плашеха от спомена за кризата във високотехнологичния сектор през 2001-ва, който ги остави обременени с излишен капацитет и затова отлагаха експанзията си, въпреки бума на соларната индустрия. Освен това, за да влезе един нов завод в действие, са необходими около три години, така че новите доставки на силиций започват да се реализират едва сега.
Според изследователската компания Ню енърджи файнанс (New Energy Finance) производството на силиций за соларната индустрия ще се удвои през следващата година. Работещите в този сектор очакват цените му да паднат с над 40% през 2009-а и с повече от 70% до 2015 година. Други анализатори обаче са по-предпазливи. Според инвестиционната банка HSBC недостигът ще продължи и през 2009-а.
Несигурността идва и от възможността търсенето да се окаже по-малко от очакваното поради съкратените субсидии за слънчева енергия в Германия и Испания и поради идващия към края си период на данъчните облекчения за целта в Щатите. Но главният източник на несигурност е предлагането, свързано с песимистичните перспективи за построяването на много от планираните нови производствени мощности в Азия. Според повечето наблюдатели някои от тях изобщо няма да се реализират, а строежът на други ще отнеме много по-дълго време от планираното. Освен това те далеч няма да бъдат толкова ефективни, колкото поддръжниците им смятат и твърдят. Тази година китайската фирма Трина солар (Trina Solar) се отказа от плановете си за голям нов завод за силиций. Въпреки че пречки от този вид биха забавили падането на цената на силиция в краткосрочен план, казва анализаторът от Ню енърджи файнанс Джени Чейс, построяването на няколко по-малко ефикасни и по-скъпи производствени мощности ще доведе в крайна сметка до създаването на редица периферни производители и по този начин ще смекчи колебанието на цените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във