Банкеръ Weekly

Равносметка

Енергетиката взе първия зимен изпит

Няма никакви основания да се очаква режим на тока, успокоява министър Теменужка Петкова

Докато едни чертаеха нови енергийни революции, възхваляваха "зелените" източници на ток и обсъждаха бъдещето на енергийната система без посредници като НЕК и електроразпределителните предприятия, българската енергетика премина успешно един сериозен зимен тест. И доказа, че независимо от проблемите, естествено, и изкуствено създавани, продължава да е ключовият отрасъл за българската икономика. Е, като при всеки изпит, имаше и отличници и  тарикати, опитващи се да минат метър. Но като цяло е редно да се даде положителна оценка за подготовката и работата на екипите на енергийните дружества в страната. 

 

Какво показват обобщените данни на Електроенергия системен оператор? Екстремно ниските температури доведоха до небивало увеличение на консумацията на тока. В пиковите часове на 9 януари 2017-а товарът на електроенергийната система надхвърли 7600 мегавата. Рекордът бе отчетен в 19 ч. на следващия ден, когато натоварването достига 7690 мегавата. Прогнозата, че котата от 7700 мегавата ще бъде премината, не се сбъдна. Въпреки новото падане на температурите очакванията на ЕСО са, че до 22 януари потреблението само епизодично ще надхвърля 7300 мегавата.

При положение че общата инсталирана мощност на всички типове електропроизводство в нашата електроенергийна система е 12 710 мегавата, защо бе цялата дандания около спирането на износа, което засегна търговците на ток? Работата е там, че в студените първи дни на януари от общата сума автоматично отпаднаха над 1800 мегавата възобновяеми източници на енергия (основно фотоволтаици), които нямаше как да работят без слънце. Така реалната разполагаема производствена мощност стана малко над 10 хил. мегавата. От тях е необходимо да се приспадат и 400 мегаватчаса средно на всеки час, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй" имат ангажимент да предоставят на  енергийната борса. Поради тази причина се наложи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова да разпореди всички резервни мощности да бъдат включени към енергийната система. Слабата брънка в случая се оказаха част от централите, на които се плаща, за да стоят като студен резерв и да се включват аварийно в подобни ситуации - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград. И трите не се включиха в най-невралгичния момент заради различни проблеми. 

Независимо от задължението на собствениците на "студен резерв" в рамките на не повече от девет часа да достигнат заявената максимална мощност, в ТЕЦ "Бобов дол" това се оказа невъзможно заради замръзналите въглища. В ТЕЦ "Русе" пък не достигала вода за охлаждане заради ниското ниво на река Дунав, а в ТЕЦ "Марица 3" имало проблем в котела. 

Според бившия комисар в КЕВР Еленко Божков истината е малко по-различна. По думите му в ТЕЦ "Бобов дол", където в студен резерв стои един блок (169 мегавата), а другите два (общо 390 мегавата) са предназначени за свободния пазар, включително и износ, една от работещите турбини се е повредила. Ето защо на пълна мощност е бил пуснат блокът, който дотогава е стоял в "студен резерв", а на неговото място е отишъл авариралият. "Така хем продължават да се взимат паричките по договора с търговеца, хем си получават и  паричките за разполагаемост от студен резерв за блока, който е спрян аварийно току-що… А ако се наложи и диспечерът да активира "студения резерв"!? Тогава влизат в действие "локумите" за замръзнали въглища и варовик, липса на вода за охлаждане и се налага ограничаване на износа", посочва Божков в своя публикация в интернет. 

Дали бившият комисар греши, или не, ще покажат проверките, които властите се заканиха да направят. Но например лигнитите, които захранват с горивото трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн и по-малката ТЕЦ "Марица 3", са с много голямо съдържание на влага, но не замръзнаха от значително по-сухите въглища в "Бобов дол". "Нощните температури от порядъка на минус 15 градуса затрудняват сериозно добива на въглища в "Мини Марица-изток", но той не е спирал. Дневно от рудниците към топлоцентралите в енергийния комплекс се подават между 80 и 100 хил. т въглища", обясни изпълнителният директор на държавното дружество Андон Андонов. 

Добри думи заслужават и ЕРП-тата. ЧЕЗ възстанови електрозахранването само за ден след тежката снежна буря, която на 5 януари остави без захранване 255 населени места на територията на Западна България. От дружеството посочиха, че са били мобилизирани 343 екипа за отстраняване на повредите. Показателно е, че при силния снеговалеж през следващите дни не възникнаха нови сериозни аварии.

В най-критичните часове - сутринта на 11 януари, без електрозахранване в страната бяха 117 населени места, или 22 900 абонати. На територията на Югоизточна България, където титуляр е EVN, без ток бяха  69 населени места и 11 300 абонати, основно в Бургаска област. По същото време на територията, обслужвана от "Енерго -Про", имаше 48 селища без електрическо захранване с общо 11 600 абонати, като най-тежка бе ситуацията в Добричка област. 

Газовата система също се оказа стабилна. При отчетено рекордно дневно потребление от 16 млн. куб. м доставките бяха ритмични и все още няма основания за притеснения, тъй като в подземното хранилище в Чирен има около 340 млн. куб. м синьо гориво, което може да се използва при необходимост.  

Ако теглим обаче чертата, отново пролича, че дисбалансът, предизвикан от многото фотоволтаични мощности, построени през последните години, и неглижирането на състоянието на редица ТЕЦ-ове натежава при подобна тежка зима. Особено когато и съседите - Гърция и Румъния, спрат износа на електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във