Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Енергетиката се дави зад борда

Енергийният сектор, който е сред най-печелившите в света, у нас трупа загуби за милиарди. Вместо да се каже обаче защо е така, от години политиците само ни замазват очите с неясни обяснения и лъжливи обещания. Единственото решение, което ни предлагат, е безропотно да приемаме постоянното покачване на цената на тока и така със собствените си пари да платим чуждите дългове. Защото, каквото и да ни се говори, истината е една - финансовата дупка в енергетиката няма естествен произход, а е резултат от неизгодни договори, комисиони, препродажба и отявлени кражби. Не е никаква тайна например, че евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" се продава в чужбина, а ние ползваме скъпия от американските централи, тъй като него няма на кой друг да го пробутат. Известни са и прекупвачите, които изкупуват електроенергия от производителите и след това я продават със солидна надценка на НЕК, но никой не смее даже да спомене за евентуалното им отстраняване от схемата. Същото е и със зелената енергия.


Вместо с решения на някои от тези реални проблеми през седмицата служебното правителство се зае със създаването на Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет. Именно тази структура щяла да решава важните за обществото въпроси в областта на енергетиката. От нея се очаква да повиши прозрачността, диалога и пазарната ефективност, както и да анализира състоянието на сектора, за да определи причините, водещи до нестабилността на енергийната система. Подобни обяснения обаче показват, че цялата тая работа с енергийния борд е един фишек и от него нищо няма да произлезе. Нима не е ясно защо всеки месец изчезват милиони от сектора, та трябва да се правят анализи и проучвания? Какво ще ни разкрият тези проверки? Освен че ще ни се наложи да плащаме по-скъп ток, друго в докладите едва ли ще има. Не е ли очевидно, че почти никой от членовете на въпросния борд няма интерес от понижаване или дори задържане на тарифите. Става дума за представителите на Българската фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация, БЕХ, НЕК, "Ай И Ес ЗС Марица-изток 1", "Контур Глобал Марица-изток 3", Асоциацията на топлофикационните дружества, ТЕЦ - заводски централи, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация природен газ, "Енергиен системен оператор", "ЕВН България" , "ЕНЕРГО-ПРО Варна", "ЧЕЗ България", Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на банките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската минногеоложка камара. Без никакво съмнение присъствието на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" в списъка е по-скоро за цвят.


Завесата пред Енергийния борд би трябвало да се вдигне идната седмица, за когато е насрочено и първото му заседание. Но служебният министър на енергетиката Васил Щонов вече заговори от името на новия орган. Той предупреди независимата на теория Държавна комисия за енергийно и водно регулиране да се вслуша в борда, който искал оставките на председателя й Боян Боев и членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков. Тези комисари бяха назначени от правителството на Пламен Орешарски и на практика стояха в основата на провежданата от БСП политика за намаляване на цената на тока. Точно това според Щонов е довело до натрупване на огромни дефицити в системата, за чието решаване ще са необходими реформи, като цената на тока ще трябва да расте с 50% в следващите пет-десет години. Освен това Боев, Младенова и Божков били в конфликт на интереси, защото преди да постъпят в регулатора работили в различни енергийни дружества и не е ясно чии интереси защитават в действителност.


Както се вижда, на Щонов нито му трябват някакви специални проверки, нито анализи - той всичко си знае. Но кадровата рокада няма да се случи така лесно и безболезнено. От ДКЕВР разпространиха съобщение, в което се посочва, че няма обстоятелства, налагащи подаването на оставки. "Действията, предприети от сегашния състав, са навременни, аргументирани и последователни, а крайният резултат ще бъде стабилизиране и оздравяване на сектор "Енергетика".Положителният ефект от предприетите мерки обаче ще бъде усетен в един средносрочен период, не по-кратък от пет години, като по този начин ще се избегне рязкото увеличение на цените както за индустрията, така и за крайния потребител", уточняват от комисията.


След като членове й отказаха да подадат оставка, министър-председателят Георги Близнашки заяви, че "ще трябва да се търсят алтернативни решения и до голяма степен Енергийният борд е алтернативното решение". Какво точно искаше да каже, не се разбра, а и ден по-късно (на 28 август) Боян Боев и Лиляна Младенова склониха да сдадат постовете си.


Споровете между енергийния регулатор и служебното правителство извадиха наяве и старо писмо на Европейската комисия до кабинета "Орешарски", потулвано месеци наред. То е с дата 4 април 2014-а, подписано е от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер и е адресирано до бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че от Брюксел за първи път се посочва поименно председателят й Боян Боев като пример за лошо политическо назначение", отбеляза вицепремиерът по икономическата политика и председател на енергийния борд Екатерина Захариева. Иначе писмото е по повод акцията по отнемане на лицензите на доставчиците на ток. В него Йотингер твърди, че търговските спорове между "ЕВН България", "ЧЕЗ електро България" и "Енерго-про", от една страна, и НЕК, от друга, трябва да се решават в съда, а не от ДКЕВР. В тази връзка комисарят изтъква, че "капацитетът на регулатора не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година (б.а. - предложените от Европейската комисия и Световната банка мерки за оздравяване на сектора, които бяха изготвени по искане на предишния служебен кабинет, но правителството на Орешарски игнорира). Точно обратното, назначаването на новия председател направо от висшия мениджмънт на "Българския енергиен холдинг" не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора. По същия начин политически изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет".


Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби, според Йотингер, ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач на ток, какъвто е НЕК, и задължителната квотна система, за която както ЕК, така и Световната банка неведнъж са ни критикували. "Както знаете, аз съм много загрижен за цените на енергията, но те не могат да се поддържат на ниво, което не позволява да се покриват разходите, без да се подкопава стабилността на държавата, на НЕК и на електроразпределителните компании и в крайна сметка на държавния бюджет", предупреждава още Йотингер.


Междувременно през седмицата се появиха данните, че задълженията на НЕК в края на юни 2014-а вече са били над 2.9 млрд. лв. и в следващите 12 месеца се очаква да нараснат с още 900 млн. лева. По думите на Васил Щонов проблемът е, че през последната година вместо да се търси изход от ситуацията с нарастващите дългове, шефовете на дружеството и регулатора донякъде дори са действали в синхрон, за да саботират системата. "Работено е на парче, а голяма част от ценовите решения са наложени, въпреки че не се приемат от бизнеса. Толкова големи са задълженията на НЕК към дружествата и съответно на дружествата едно към друго, че те спират да плащат дори да им бъде казано", коментира служебният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във