Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Енергетиката - ахилесовата пета на властта

Сделката за ЧЕЗ или ще ни излезе през носа, или шеметно ще се провали

Сътресенията с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас не само не отшумяват, но придобиват чутовни размери. Политиците се надпреварват да дават несериозни и дори безумни решения на казус, който изобщо не е в техните правомощия. Премиерът Борисов се вкара в скандал с чешките власти, като показа документи за сделката на "Инерком" с ЧЕЗ, но от Чехия се оправдават, че такива никой не му е изпращал.

Политическият водевил продължи с идеята на "Обединени патриоти" за законови промени и въвеждане на "частична национализация" - държавата да има контролен пакет акции - 34%, в дружеството, което ще закупи активите на ЧЕЗ. Предложението бе подкрепено мощно от вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за енергийните политики в правителството "Борисов 3". Симеонов дори успя да доразвие тезата си, че е редно държавата да изкупи на много ниски цени контролни пакети и в другите две електроразпределения - ЕВН и "Енерго-Про".

Според Симеонов сделката с ЧЕЗ не е стратегическа, но засяга много потребители, а интересите на потребителите е необходимо да бъдат защитени. "Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат "мръсни" капитали. На нас ни трябва сигурност, че това няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано, след като за кратко се източат пари чрез завишаване на цени.“, обясни политикът, очевидно без да разбира в детайли как точно се определят цените на тока.

По думите на вицепремиера подготвяният от Патриотите закон трябва да осигури контрол върху бъдещи сделки с имущества. Напоследък обаче всички леко загърбиха факта, че именно при управлението на първия кабинет на Бойко Борисов бе подготвена сделката за продажбата на държавния пакет акции в трите ЕРП-та у нас. Наистина, държавните 33% не осигуряваха контрол, но с тях сегашната чешко-българска простотия нямаше да се случи. Само че провалилият се бивш финансов министър Симеон Дянков заложи на продажбата на книжата и за 33-процентното си участие в ЕРП-тата държавата получи общо над 276 млн. лева. Сега правителство със същия премиер възнамерява да придобие 34% дял в същите ЕРП-та. Но цената се определя от пазара, а не от "Дондуков" 1.

 

България срещу себе си

 

Батакът около сделката за чешките активи - с увъртанията, меко казано, на продавача, чешките информатори и наивността на моменти на нашите власти, стана пълен и чехите, почувствали се, изглежда, малко орезилени, ни припомниха, че водят арбитражно дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Съдейки по информацията на чешкия вестник "Хосподаржске новини“, то е за сума от порядъка на 600 млн. евро. (ЧЕЗ го заведе с аргумента, че нашата държава системното нарушавала инвеститорския й интерес чрез наложените регулаторни решения.) Вестникът отбелязва също така, че в сегашния договор с "Инерком" за продажбата на българските активи има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу страната ни в съда в Съединените щати. Това е и основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни фирма да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източник на чешкото издание.

 

Контролният пакет ще излезе златен

 

Според "Хосподаржске новини” от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. Така, при най-доброто за чехите развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на българския си бизнес над половин милиард евро.

Ако българската страна се съгласи на подобен мръсен номер, то контролният пакет акции в ЧЕЗ ще излезе повече от златен за данъкоплатците: един път за покупката на книжата ще бъдат платени поне 100 млн. лв., а  след това и още поне една трета от стойността на иска пред Арбитража във Вашингтон (приблизително 400 млн. лв.). Сумарно данъкоплатците трябва да са готови да се разделят с поне половин милиард  лева.

Страшно става само като си помисли човек - колко трябва да се дадат за контролните пакети и в другите две ЕРП-та, които също водят дела в Америка срещу държавата.

В крайна сметка - освен страшно, ще е и интересно да се види дали ще надделее популизмът или здравият разум, ако е останал у нашите политици.

 

Обратен завой за Теменужка Петкова

 

Паралелно с политическия фарс по сделката до неотдавна висеше и въпросителната какво става с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Сериозен аргумент за поисканата от Борисов нейна оставка не се намери, след като по българското законодателство познанството й с шефката на "Инерком" Гинка Върбакова  не я вкарва в конфликт на интереси. Двамата вицепремиери в коалицията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, поискаха Петкова да остане на поста, но на хората в ГЕРБ им бяха необходими повече от две седмици, за да склонят. Така, независимо дали иска, или не, на нея ще й се наложи да продължи да управлява държавната енергетика. Какво става обаче, ако сделката с "Инерком" се осъществи? При това положение нещата се променят и може би тогава енергийният министър ще бъде разпнат на кръст?

Така или иначе, Теменужка Петкова  може да вземе за пример своя колега от ГЕРБ депутата Делян Добрев, който независимо че не иска, продължава да е председател на Комисията по енергетика в парламента.

 

А "Инерком" преговаря

 

Вече почти седмица продължават преговорите на "Инерком" в Прага заради създалата се нова ситуация у нас. Столът под г-жа Върбакова със сигурност е бил доста горещ заради трудните отговори, които има да дава пред продавача. Дълго време чехите изразяваха спокойствие за сделката, смятаха, че всичко върви по техния план и могат дори да се поизфукат с постигнатия резултат. Но след развихрилия се скандал в София "свиха платната".

Показателно е интервюто, дадено от председателя на управителя съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачес пред чешкия сайт Neolivni.cz, в което обяснява, че след като са разгледани различните предложения, е избрана най-добрата цена. Явно това е било най-важното - цената. Иначе Пачес не вижда нищо лошо, че купувачът е малка фирма - без препоръки и с подозрителни персонални връзки. "Всичко се знаеше - кой е зад тази фирма, че е малка, че е имало някакви банкови гаранции - отбелязва той. - А че там има някакъв грузинец? Това още не означава, че автоматически е мошеник. В управителния съвет свършихме всичко, което трябваше да свършим. Всичко проверихме..."    

За разлика обаче от господин Пачес и неговите предизвикващи усмивка приказки, един от най-влиятелните миноритарни акционери Михал Шнобр се обяви твърдо против продажбата. Пред вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш - "Лидове новини", Шнобр бе категоричен, че ЧЕЗ не може да се замесва в продажба на активи, чрез която биха се легализирали мръсни пари, още повече ако става въпрос за финансови потоци, свързани с Paradise Papers. Той смята да привлече още от миноритарните акционери и да иска заедно с тях обяснение от ръководството на компанията - на каква база е направен изборът на "Инерком". По думите му, през януари ръководството първо спряло внезапно всякакви преговори за продажба на българския си бизнес, а по-късно излязла новината за договора с "Инерком България". Защо, пита Шнобр, сега чешкият премиер говори как сделката е непрозрачна и продължава с въпросите - няма ли борд на директорите, контрол?

Изглежда, че "Инерком" твърде бързо хвърли кърпата, след като Бойко Борисов поиска българската държава да влезе в сделката, продължава акционерът. Според него ръководството на ЧЕЗ всъщност няма дългосрочна позиция относно българския си бизнес. Той вижда като "поредица от мениджърски грешки" ситуацията, заради която ЧЕЗ е в конфликт с българските власти и се стигна до арбитраж.

Политическият скандал е факт, доверието на потребителите към ЧЕЗ окончателно е сринато и е все по-малко вероятно сделката с "Инерком" да бъде одобрена. Но пък риба се лови най-добре в мътна вода. Въпросът е дали шараните пак ще сме ние, данъкоплатците?

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във