Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Енергетика на автопилот. И ще е така поне до изборите

Българската енергетика се управлява по много любопитен начин. Има периоди, в които всички управници сякаш са в отпуск, а има и такива, в които всичко набързо трябва да бъде решено.

Именно в някакъв такъв период на събуждане бе държавната енергетика през миналата седмица при взимането на решението за преместване на оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Енергийните експерти и бивши шефове на атомната централа от години говорят за подобна смяна, независимо от всичките й проблеми.

След размърдването обаче по тези наболели въпроси се заформи ново затишие и една от причините вероятно е, че ключови постове в сектора в момента стоят незаети или там има изтекъл мандат. В министерството на Теменужка Петкова, например, още през март 2019-та бе освободен заместник-министърът Красимир Първанов. Оттогава в екипа на министърката няма нови попълнения и очевидно ведомството ще изкара този мандат на един крак. Другият заместник - Жечо Станков, се старае да обхване отрасъла, но, ако става така, защо изобщо е предвидено Петкова да има повече от един заместник?

Ситуацията бе доста напрегната в периода, в който тя бе под карантина. Това се случи през ноември миналата година и тогава цялата отговорност за действията на енергийното министерство падна върху плещите на Станков. В крайна сметка в сайта на министерството отдавна няма новини, по която и да е от ключовите теми. Конкретно за АЕЦ "Белене" последната вест е за късата листа от участниците в процедурата за избор на стратегически инвеститор и е с дата 30 април 2020-та.

На 19 август миналата година молба за напускане поради лични причини подаде изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. Но той и до днес продължава да заема тази длъжност.

С последните промени в Закона за публичните предприятия срокът за избор на директори бе удължен с четири месеца. Те бяха приети в края на октомври, което означава че холдингът трябва да проведе открит конкурс за нов шеф в следващите 30 дни – до края на февруари. Само че дали това ще се случи или Коен ще оттегли молбата си за напускане, на този етап може само да гадаем.

Междувременно правителството възложи на БЕХ важна задача – негови пратеници да проучват най-добрите налични технологии в САЩ за изграждане на нова ядрена мощност. Възложи я лично премиерът Бойко Борисов при посещението си на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, на която уж е предвидено да се изгражда нов ядрен блок. И докладът по темата е необходимо да се изготви до края на януари тази година, както обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Друг интересен проблем съществува в Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейният председател – доц. Иван Иванов, е с изтекъл мандат от април 2020-та. През миналото лято бе направен опит да бъде избран нов началник на регулатора, след като членът на комисията Пламен Младеновски отказа да участва в конкурса, но той се оказа несполучлив. Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов обеща нов кастинг през септември, но нищо подобно не се случи и днес вече никой не се наема да каже кога КЕВР ще има реално назначен ръководител от парламента.

Все пак в сегашния си вид енергийният регулатор взе едно важно решение – одобри сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас на „Еврохолд“.

По всичко личи, че енергетиката у нас ще продължи да се управлява на парче и на автопилот поне още три месеца. Едва ли преди изборите в началото на април някой ще тръгне да прави промени по високите етажи. Така тежките енергийни и регулаторни решения ще бъдат прехвърлени на следващите управници. Стига да не се стигне до някакви сериозни сътресения в сектора, в който проблемите и скандалите не са рядкост.

Пламен Симеонов

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във