Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕНЕМОНА С ЕСКО ДОГОВОРИ ЗА НАД 8.3 МЛН. ЛВ.

Енемона АД е подписало договори на стойност над 8.3 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност в пет болнични заведения, съобщиха от компанията. Четири от подписаните договори са по ЕСКО модел (за енергийна ефективност с гарантиран резултат).
Компанията е спечелила търг и е подписала договор за енергийно саниране на шестте основни корпуса на Университетската многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски ЕАД в Плевен на обща стойност около 3 млн. лева. След завършване на енергоспестяващите мерки Енемона гарантира годишна икономия на топло- и електроенергия спрямо нормализираното потребление в размер на 34% средно за всички сгради на болницата.
Енемона е подписала договор за енергийно саниране и със Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД. Договорът е за инженеринг и за подобряване на енергийната ефективност в четири болници за рехабилитация в страната - Св. Мина във Вършец, болницата в Сандански, болницата във Велинград и санаториум за бъбречни заболявания в Хисаря. Общата стойност на договора е близо 5.3 млн. лева. Чрез ЕСКО договори ще бъдат санирани болниците във Вършец, Сандански и Велинград, а санаториумът в Хисаря се обновява, тъй като не функционира от няколко години.
След осъществяването на енергоспестяващите мерки болниците ще постигнат гарантирана годишна икономия на топло- и електроенергия - Св. Мина 42%, Сандански 37%, Велинград - 43 на сто. Четирите болници заедно имат капацитет да посрещнат над 1000 пациенти.
Само за 2007 г. Енемона е сключила договори за прилагане на мерки по енергийна ефективност за 36 обекта на обща стойност над 11 млн. лв., като единадесет от тях са енергоспестяващи (по ЕСКО модел). Енемона е една от първите ЕСКО компании в България, която реализира успешно договор с гарантиран резултат при изпълнение на енергоефективни услуги на обществени сгради. Компанията успешно си партнира с общините в цялата страна, а от 2004 г. до момента е извършила енергийно саниране на множество детски градини, училища, болници и др.
ЕСКО договорите са перспективна форма на публично-частно партньорство при реализация на проекти по енергийната ефективност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във