Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕНЕЛ ПУСНА И ТРЕТИ БЛОК НА МАРИЦА-ИЗТОК 3

С месец и половина по-рано от съгласувания график, бяха пуснати в експлоатация трети блок на ТЕЦ Марица-изток 3 и втората сероочистваща инсталация на централата, съобщи на 2 април собственикът й - италианската компания Енел.
Рехабилитираната турбина успешно е преминала всички изпитания, покрила е изискванията на оператора на електропреносната мрежа и вече е в търговска експлоатация, след като бе включена в паралел към националната електроенергийна система.
В момента и трите рехабилитирани блока - 1, 2 и 3, работят с включени сероочистващи инсталации към тях. След ремонта им брутната мощност на всеки бе увеличена от 210 на 227 мегавата и така общата мощност на централата достигна 681 мегавата. Наред с това количеството серен диоксид, излъчван в атмосферата от централата, се очиства с над 94 процента. Спрян остава само четвърти блок, но и неговото обновяване напредва.
На практика ТЕЦ Марица-изток 3 е първата и единствена електроцентрала на лигнитни въглища не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа, която днес изцяло работи в съответствие с европейските екостандарти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във