Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Емил Караниколов успокои САЩ, че инвестициите у нас са сигурни

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с Херо Мустафа, извънреден и пълномощен посланик на САЩ. В рамките на срещата той запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на доброто икономическо състояние у нас. 

„Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Съединените  американски щати правят Вашата страна перспективен външноикономически партньор на България“, каза министърът и подчерта, че през 2018 г.  двустранната ни търговия със САЩ нараства с  36%, като надхвърля 975 млн. долара и превишава предишната пикова стойност на взаимната търговия от 2006 г., а за първото полугодие на 2019 г. стокообменът между двете страни е 412 млн. долара според предварителните данни.

В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес посещение, което ще се проведе през декември тази година, както и срещи на американски фирми с българските работодателски организации.

Караниколов акцентира и на няколко важни момента за нашата страна, като един от тях, той посочи членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.  Той подчерта, че планът, отразява политическата воля на България и постигнатия напредък в процеса на подготовка за членство в Организацията през последните години.

Посланик Херо Мустафа изрази благодарност за предоставената информация и увери, че очаква в най-скоро време  разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във