Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Емил Караниколов: Срещата от формата „16 + 1" е само началото

Провеждането в София на срещата от формата „16 + 1" е признаване на България и региона като стратегически сектор. Оттук нататък следват и партньорство между компаниите. Има политически сигнал, че регионът е стратегически и китайските компании могат да работят с нашите. Изрично е подчертано, че всичко ще става по правилата на ЕС, за да не се разделя и България беше трибуната, откъдето това се каза – поредното постижение на българската държава. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР. 

„Това посещение е само началото. Ние им представихме транспортни и инфраструктурни проекти, които са трансгранични - за целия регион. Те бяха разгледани лично от държавния секретар на Китайската Народна Република. Проведе се и първата среща на междубанковите асоциации, има подписан договор за кредит между ББР и китайската Банка за Развитие за около милиард и половина, от които ще се възползват български малки и средни предприятия Това е началната стъпка. Няма как да очакваме на този форум всичко да бъде подписано.Още вчера започнаха срещите в Министерство на икономиката. До края на месеца всеки един министър и ще има много.Политиците трябва да създадат моста между бизнеса, а бизнесът трябва да се възползва. Имаме покана вече за изложението в Шанхай през ноември. То ще е само за стоки, които ще бъдат внасяни в Китай“, обясни Караниколов. 

Министърът акцентира и върху споразумението, осигуряващо на производителите на тютюн достъп до китайския пазар. Споразумението е за 10 000 тона сушен тютюн.

„Стокообменът между България и Китай е около 4 милиарда, от които отрицателното салдо на България е само 200 милиона. Тоест, стоките, които се вкарват от Китай, са с  200 милиона повече от тези, които ние вкарваме. По отношение на инвестиците обаче изоставаме. Това е факт. Около 170 милиона долара са инвестициите, което е изключително малко, но съм сигурен че сега ще бъдат променени. В края на този месец ще дойде един от големите губернатори в Китай, който има бюджет от 300 милиона долара само за инвестиции в индустриални зони извън Китай и аз се надявам, че скоро това ще бъде променено“, каза Емил Караниколов. 

Китайците проявяват сериозен интерес към качествени хранителни продукти. Високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство, селското стопанство, инфраструктурата, транспорта, туризма и енергетиката също са сфери, в които може да има сътрудничество

„Само за миналата година от Китай са излезли 100 милиона туристи. Не всички, разбира се, са дошли в  Европа, но голяма част… Изпращаме туристическо аташе, за да може да презентира България. Премиерът на Китай каза, че е очарован от това, което е видял в Историческия музей… Аз мисля, че има какво да види китайският народ от България, а през културата, разбира се, ще развием и икономиката“, допълни министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във