Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Емил Караниколов: Доходите растат по-бързо от цените

България по никакъв начин не може да влияе на световните пазари. Ние нямаме стратегически източници на този ресурс и на продукти, които го заменят. Това каза икономическият министър Емил Караниколов по повод поскъпването на природния газ с 14% от 1 октомври. Той потвърди, че в момента "Булгаргаз" предоговаря цените за доставки на синьо гориво с руския гигант "Газпром", уточнявайки, че засега се водят разговори на експертно ниво, които по всяка вероятност ще бъдат последвани от политически решения.

"Така или иначе цените се качват. Хубавото за гражданите е, че КЕВР се произнесе, че това няма да е навсякъде. Но има и цени, които падат. Например олиото и захарта - с 30%. Важното е, че правим така че доходите да растат по-бързо. В момента инфлацията е 3.5%. За миналата година бизнесът увеличи работната заплата в частния сектор с около 11 на сто. Тази година също го прави", подчерта министърът на икономиката в интервю за БНТ.

Караниколов припомни, че пенсиите бяха увеличени от 1 юли с 3.8 процента. "При тази инфлация те са почти изядени, затова правителството реши, че през следващата година пенсията ще бъде увеличена с 5.7 процента", добави той.

По думите му възнагражденията "вървят" след увеличението на заплатите в публичния сектор, планирано от 1 януари. "Те вървят, защото в България вече има сериозен проблем с работната ръка. И той се дължи на това, че в последните 30 г. държавата изостави науката и образованието. Няма как нискоквалифицираните служители да взимат колкото висококвалифицираните. Основен приоритет за цялото правителство са инвестициите в образованието - с 400 млн. лв. повече от следващата година", уточни Емил Караниколов.

Той подчерта, че чуждестранните инвестиции намаляват, но досега инвестициите са били в банковия и застрахователния сектор, който няма добавена стойност. "Сега автомобилостроенето и ИТ секторът вървят изключително добре. Двигателят на икономиката ще бъдат иновациите - продуктите с висока добавена стойност. Това е и бъдещето", заяви Караниколов. Според него вече се инвестира в машини и съоръжения - дълготрайни активи, което показва, че инвеститорите идват в България, за да работят и произвеждат, а не да предлагат само финансови услуги. 

"В момента национална компания "Индустриални зони" има извършени инвестиции за 700 млн. лв. Предоговаряме за още 120 млн. лева. При голямата инвестиция в Ловеч VOSS обявиха, че са избрали България заради голямата политическа и икономическа сигурност. Не можем да обобщаваме такива неща, защото много от компаниите са регистрирани в България, въпреки че майките им са в чужбина, за да се ползват от българските насърчителни мерки. Ако сравняваме 2016 г. и 2017 г., инвестициите в машини и съоръжения са с ръст от 9%. От началото на годината имаме реинвестиция от 100 млн. лв. в региони с дисбаланс. Инвеститорите искат да останат. Нека не забравяме българския бизнес, защото той плаща заплатите", посочи Емил Караниколов по повод данните за спад на чуждите инвестиции за последните 10 години.

Той допълни, че преквалификацията на работещите и дуалното обучение са изключително важни. Безработицата вече е 5%, а от догодина вероятно ще е и под 5 на сто. Според него това означава, че много хора вече са в икономиката. "В училищата трябва да се въведат дисциплини по предприемачество. Много от нас не са предприемачи, не го разбираме, не ни е в манталитета. Ние реално развиваме бизнес от 30 г., преди това бизнесът и частната дейност са били мръсни думи", каза още министърът на икономиката.

Той прогнозира, че цените ще продължат да растат, защото това е световна практика. "В България от 30 г. няма случай цените да намалят. Нашата основна работа е повишаваме доходите. Това става чрез търсене на инвеститори. Правим всичко възможно", обобщи икономическият министър Емил Караниколов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във