Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Емил Димитров: Няма да спра строежа на Алепу, не съм екологична бухалка

"Няма да спра проекта, ако това ме питате. Знам, че това ви е мерак на всички - да ходя като една екологична бухалка". Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод строежа на т.нар шофьорски плаж в местността Алепу.

"Казах, че ако някой трябва да се произнася, то това трябва да е инвеститорът. Той да каже каква идея е имал. А вие ме занимавате с това кой бил проектирал водопровода, канализацията и на кой не му харесвал изгледът", каза още Димитров.

Той спря вниманието си и на недоволството към строежите на други места по Черноморието.

"Предполагам, че по всички строежи по Черноморието има недоволства. Онзи ден в парламента ме попитаха: "Защо сте дали пари на Варна да си направят нова канализация, а сега е разкаляно? Вие вкъщи, докато си правите ремонта, дали и при вас не е така?" Излиза, че ние не трябва да даваме пари за канализация и водопроводи, защото някой ще е недоволен, че ще му е разкаляно, докато се строи. А иначе казват, че условията на живот трябва да се променят. Когато започнем да го правим, излиза, че трябва да се чувстваме виновни", възмути се министърът.

На 15 юни прокуратурата внесе протест срещу разрешението на строеж на т.нар шофьорски плаж, издадено през 2018 година от главния архитект на община Созопол.

На 5 юни Върховната административна прокуратура сезира Дирекция за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и Шофьорския плаж и да представи обобщен доклад.

На базата на този доклад прокуратурата смята, че разрешението за строеж е е нищожно. Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строителство. 

Скандалът със строежа край Алепу избухна отново, след като през февруари 2019 г., поради съмнения за незаконно строителство, той бе спрян, докато се отстранят откритите нередности в техническата документация. Тогава от бургаския строителен контрол заявиха, че се строи брегоукрепителна стена заради регистрирано през 2009 г. активно свлачище

Facebook logo
Бъдете с нас и във