Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ембаргото на ЕС за закупуване на руски въглища в сила от 10 август

Ембаргото на ЕС за закупуване на руски въглища влиза в сила от 10 август. Това се случва, както и беше планирано, независимо от енергокризата  и всички страни от ЕС трябва да го спазват. Това заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. При това той подчертава, че въпреки широкото използване на въглища в ЕС сега, Еврокомисията  допуска това, независимо от плана за "Зеления преход" в Европейския съюз.

Ембаргото за доставки на руски въглища е част от петия пакет на санкциите, приет през април. На 10 август приключва преходният период (в който закупуването на руски въглища е разрешено), и Еврокомисията е уверена, че всички страни от ЕС ще изпълняват това ограничение", е казал Мамер.

"Парадоксално е, но агресията на Русия в Украйна ще ни помогне да осъществим зеления преход, отказвайки се от изкопаема енергия, в това число и от въглеводородни горива от Русия. Но, по изключение, страните в ЕС могат сега да използват въглищата за покриване на дефицита в енергобаланса", заявява Ерик Мамер.

Страните от ЕС планират до 2050 година да постигнат икономика с нулеви въглевородни  емисии. За тази цел до 2022 година голяма част от държавите в общността значително намалиха производството на електроенергия от въглища, което правеше и най-значителните въглеродни емисии в атмосферата. Но в условията на задълбочаваща се в резултат на санкциите, наложени от ЕС на Русия, енергийна криза, Еврокомисията е  разрешила на страните от ЕС да се върнат към използване на въглища, за да се намали влиянието върху икономиката на ЕС от бързо растящите цени на енергоресурсите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във