Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ембаргото на ЕС върху нефта от Русия - експеримент с непредсказуеми рискове

Курсът на Европа към ембарго на руския нефт неизбежно е свързан с големи рискове. За това пише немският вестник Handelsblatt.

Според автора на статията, всякакво финално ограничително решение на Брюксел - дали за прага на цените, за поетапно ембарго или пък наказателни задължения върху енергоносителите, е свързано с огромни рискове. А курсът към ембарго отразява само неувереността на Европейския съюз, пише авторът.

"За нефта се отнася същото, както и за природния газ: трудно е да се заплашва с бойкот, когато е очевидно, че алтернативите са недостатъчно. Германия особено ще пострада... Несъмнено едно от последствията ще бъде ръстът на цените на световните пазари на нефт. Ако нещата отидат към по-лошо, то президентът на Русия Владимир Путин може даже да увеличи своите приходи, ако достатъчно бързо намери други купувачи", се казва  в статията.

По-рано  беше съобщено, че страните членки на Евросъюза може да съгласуват проект за поетапен отказ от използване на нефт от Русия още тази седмица.

А наскоро стана известно и, че правителството на Германия поддържа плановете на ЕС за въвеждане на ембарго върху вноса на нефт от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във