Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ема Уолмсли поведе GlaxoSmithKline

Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) назначи Ема Уолмсли за главен изпълнителен директор, превръщайки я в най-влиятелната жена в класацията на големите британски публични дружества, отбелязва в. „Гардиан“. На тази длъжност тя ще смени сър Лари Уити, който се пенсионира през март тази година.

Уолмсли се присъединява към управленския екип на компанията през 2010-а. Преди това е работила 17 години за френския козметичен гигант L'Oreal. Пред медиите новата шефка отбеляза: "За мене е чест да бъде назначена на поста главен изпълнителен директор на GSK. Очаквам с нетърпение да заработим здраво през следващите няколко месеца, за да осигурим плавен преход на управлението и за да разработим нашите планове за 2017-а и за след това".

GlaxoSmithKline търсеше нов главен изпълнителен директор от доста месеци, след като досегашният - сър Уити, обяви през март, че ще се за оттегли заради сериозния натиск върху него от страна на акционерите. Те поискаха да пренасочи в нова посока "кораба" след няколко години на слаби финансови резултати.

Във Великобритания Ема Уолмсли ще е една от шестте жени изпълнителни директори на публични корпорации, заемащи място в британския борсов индекс FTSE 100. Става дума за фирми като EasyJet, Imperial Brands, Whitbread, Royal Mail и Kingfisher, които също се управляват от жени. Но GSK, която има пазарна капитализация от 80 млрд. паунда, е в пъти по-голяма от следващата я в подреждането и управлявана от жена Imperial Brands.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във