Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Елхим - Искра" излиза на печалба през юни

Проблемите с производството и търговията с автомобили се отразява и върху компаниите от свързани с него браншове.

Това се вижда и от финансовите резултати на фирмата за производство на акумулатори „Елхим - Искра“ АД. И през месец юни тази година предприятието не успява да достигне своите прогнози за приходите от продажби.

„Елхим – Искра“ АД обявява парични постъпления в размер на 3.98 млн. лв. и с натрупване от началото на годината от 19.02 млн. лева.

Припомняме, че прогнозата за приходите от продажби за шестия месец на тази година бе за 4 млн. лева.

Неокончателният финансов резултат на „Елхим – Искра“ АД е брутна печалба (преди облагане с данъци) в размер на 436 хил. лева. За шестте месеца печалбата се доближава до един милион - 966 хил. лева. В средата на годината вече се очертава обръщане на тенденцията след като през месец май дружеството бе на загуба.

„Елхим – Искра“ АД е една от фирмите у нас, които редовно правят прогноза ца финансовите си резултати. Мениджърите на производител на стартерни акумулатори, тягови батерии и стационари батерии,  предвиждат приходи от продажби за юли 2021 година в размер на 3.55 млн. лева.

Компанията от Пазарджик е част от групата на "Стара планина холд" АД, като бившият приватизационен фонд контролира дял от 51.40% от капитала. CPM-Plastic Machinery LTD  с 16.55% е другият колям акционер. Свободно търгувани са 26.36% от книжата с право на глас на „Елхим – Искра“ АД.

Производството на "Елхим-Искра" АД е експортно-ориентирано. Фирмата продава над 93% от своята продукция в чужбина. Износът в голямата си част е насочен към държави от Европейския съюз, както и към Русия, Украйна и Беларус. Продажбите на българския пазар са подложени, от една страна, на силната конкуренция на пазара, от друга - и на неконкурентен внос на акумулатори на ниски цени от азиатски производители или от страна на работещи в сивия сектор вносители и търговци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във