Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЯТА ИЗКУПУВАТ ЧАСТИ ОТ МРЕЖИТЕ СИ

Близо 19 млн. лв. е предвидил мажоритарният собственик на електроразпределителните дружества Столично, София-област и Плевен - чешката компания СЕZ, за изкупуване на електроразпределителни съоръжения от фирми, които в момента са присъединени пряко към подстанциите на НЕК. В Закона за енергетиката е предвидено изкупуването да стане до 2011 г., но вече се стигна до пряк сблъсък на бизнес интересите на енергийните фирми и НЕК. Причината е, че Националната електрическа компания започна да продава електроенергия директно на клиентите на ЕРП-ата, които са включени към нейните подстанции, а енергото само им префактурираше показанията на електромерите.Това явно е предизвикало ускоряване на дейностите по изкупуването на мрежата.
От CEZ обясниха, че трите им дружества имат програми за поетапното изкупуване на електроразпределителните съоръжения от ноември 2005 г. и вече са направени първите стъпки за изпълнението им. Досега са изпратени писмени покани до над 40 потребители средно напрежение, присъединени към подстанции на НЕК. Паралелно с това са проведени разговори с повече от 50 собственици на съоръжения, за да се очертаят параметрите по прехвърлянето. В ход са и пет процедури по изкупуване, като едната от тях вече е завършила.
Агенцията за приватизация пък се опитва да постигне извънсъдебно споразумение с EVN за електроразпределението в курорта Слънчев бряг, което бе включено в договора с австрийската компания за покупката на ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. То бе оценено за 25 млн. лв., а неустойката за държавата при нереализиране на сделката е 27 млн. евро. Проваленото на няколко пъти прехвърляне на неговите акции на австрийците заради спорове за цената принуди EVN да заведе арбитражно дело срещу България за неизпълнени ангажименти. Докато обаче процедурите по делото се уточняваха, общото събрание на Слънчев бряг най-сетне се разбра за стойността на ЕРП-то, което бе оценено на 38,86 млн. лева.
Тази сума надвишава записаната стойност в договора с EVN, каза шефът на АП Тодор Николов, но според него разликата между двете цени може да се поеме от доверителната сметка, разкрита от купувача по договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. (В нея са депозирани 20 на сто от стойността на приватизационния контракт в размер на 271 млн. евро) Така ще бъдат удовлетворени всички страни в спора и държавният бюджет няма да е ощетен, смята Николов. Схемата е одобрена и от Министерството на икономиката и енергетиката и сега се чака само разрешението на Агенцията за следприватизационен контрол, за да се предложи на EVN.

Facebook logo
Бъдете с нас и във