Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Електронното здравеопазване буксува

Правителството  прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 2 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г., с цел изпълнение на част от дейностите по „Доизграждане на Националната здравна информационна система".

Средствата ще бъдат използвани за развитието и надграждането на Националната здравна информационна система с нови функционалности, чрез използване на нови здравни технологии в областта на електронното здравеопазване, което е от изключителна важност за подобряване на качеството и ефективността в сферата на здравеопазването.

Срокът за електронно здравеопазване непрекъснато се удължава, а това продължава вече 15 години. Министерството на здравеопазването даде краен срок за изграждане на системата до декември 2020 г. Вече сме юли, а напредъкът очевидно не е голям. Здравният министър Кирил Ананиев твърдеше, че до края на 2019 г. системата ще заработи.

В системата има 13 компонента, а за повечето от дейностите са обявени обществени поръчки, включително и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта.  Иначе амбициите са големи.  До 2030 година ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги. Това е записано в Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване.

Според нея до 2030-та година всички аптеки у нас трябва да имат внедрена е-рецепта. В документа е записано и, че лечебните заведения за извънболнична помощ, които позволяват записване за преглед онлайн, в момента са едва 15%, но след 10 години всички би трябвало да го правят. До 2030 година също така всички болници трябва да имат достъп до медицинското досие на пациента.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във